Business Internaţional

Efectul Putin: Guvernul olandez va cheltui miliarde de dolari pentru achiziţii militare

Efectul Putin: Guvernul olandez va cheltui miliarde de...

Autor: Petru Mazilu

19.10.2022, 13:39 57

Guvernul olandez va investi până la 3,5 miliarde de euro pentru achiziţii militare, a anunţat Ministerul Apărării, ca urmare a situaţiei create în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

După ani de scădere a cheltuielilor, armata olandeză va achiziţiona între anii 2023 şi 2026 un sistem de artilerie cu rachete şi 10 tunuri obuzier pentru o sumă de până la 1 miliard de euro.

De asemenea, Olanda va achiziţiona un sistem mobil de apărare aeriană în valoare de 2,5 miliarde de euro, a scris ministrul apărării, Christophe van der Maat, într-o scrisoare adresată parlamentului.

„Războiul de pe continentul european subliniază necesitatea de a putea acţiona în toate părţile spectrului de violenţă", a spus el.

Olanda nu a mai avut artilerie cu rachete din 2004, când reducerile din bugetul apărării au dus la vânzarea sistemului către Finlanda.

Noul sistem mobil de apărare antiaeriană este menit să îmbunătăţească apărarea împotriva ameninţărilor din partea elicopterelor, avioanelor, dronelor şi rachetelor de croazieră inamice, a declarat Van der Maat.

Guvernul olandez a anunţat în iunie că va investi mai mult în armată, astfel încât bugetul său de apărare să atingă ţinta NATO de minimum 2% din PIB. În îndeplinirea acestui obiectiv, cheltuielile olandeze vor fi de 2,03% în 2024 şi de 2,01% în 2025.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO