Business Internaţional

Este pregătită America pentru un război comercial cu China?

Este pregătită America pentru un război comercial cu China?

Autor: Bogdan Cojocaru

12.10.2011, 00:04 835

SUA se vor angaja probabil într-un război comercial cu China care va avea consecinţe davastatoare pentru ambele părţi dacă politicienii americani, sprijiniţi de alegătorii frustraţi de problemele economice şi de şomajul ridicat, decid să adopte un proiect de lege care va pedepsi Beijingul pentru manipularea cursului valutar cu scopul de a câştiga avantaje comerciale.

În opinia unora dintre politicienii americani, politica Beijingului de a controla cursul yuanului provoacă reducerea locurilor de muncă în SUA, scrie AFP.

Proiectul de lege, care marţi a fost dezbătut în Senat, cameră a Congresului controlată de democraţi, le va permite SUA să impună tarife bunurilor fabricate în China.

Însă chiar şi în vremuri liniştite războaiele comerciale au ca rezultat pierderea locurilor de muncă şi fac economiile ineficiente. În perioadele de criză, cum este cea actuală în care probleme legate de datorii erodează situaţia financiară a SUA şi a ţărilor din zona euro, războaiele comerciale au efecte devastatoare pentru toate părţile implicate în conflict, notează CNBC.

"Economia SUA este ca o maşină pe punctul de a plonja de pe o stâncă în timp ce piloţii, Congresul, se ceartă în legătură cu ce post de radio ar trebui asculat în loc să schimbe direcţia maşinii", spune Shaun Rein, directorul executiv al companiei de studiu al pieţei China Market Research Group, citat de CNBC.

Riscurile unui război comercial cresc în condiţiile în care furia creşte nu doar la Washington, ci şi la Beijing, unde autorităţile se confruntă cu presiuni enorme din interior de a pune capăt hegemoniei SUA în lumea comercială. "China a fost foarte agresivă în a manevra sistemul de comerţ în avantajul ei şi în dezavantajul altora, în special al SUA. Controlul valutar este unul dintre exemple", a declarat preşedintele SUA Barack Obama.

Retorica antichineză este una dintre puţinele ele­mente care au câştigat sprijin bipartizat în Congres. Liderii politici americani au încercat să distragă atenţia de la propria incapacitate de a elabora un plan de stimulare a creşterii numărului locurilor de muncă prin punerea vinei în seama altui stat, deşi China a jucat un rol responsabil în ultimul an, notează Rein.

Proiectul de lege s-ar putea împotmoli însă la Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani. Preşe­din­tele acestei ca­mere John Boehner a con­damnat legea "periculoasă".

"Ar putea porni un război comercial care, având în vedere incertitudinea care domneşte peste tot, este foarte periculos", spus Boehner.

China are cea mai eficientă forţă de muncă şi infrastructură logistică pentru a dezvolta industria medie şi grea, ceea ce face improbabil ca statul chinez să piardă dominaţia în domeniul producţiei. Când costurile au crescut în China, companiile ame­ri­cane precum Nike şi Disney nu s-au întors în SUA, ci au căutat producători locali mai ieftini.

Americanii simt revenirea ca pe o recesiune

Americanii nu simt că economia SUA şi-a revenit după recesiune, în condiţiile în care veniturile medii anuale ajustate la inflaţie au scăzut cu 6,7% între iunie 2009 şi iunie 2011, de peste două ori mai rapid decât în anii de criză, conform unui studiu publicat de institutul de cercetare Sentier Research, scrie Reuters. Mai mult, venitul mediu al gospodăriilor americane a scăzut la 49.909 dolari în luna iunie a acestui an, comparativ cu 55.309 dolari în decembrie 2007, când a început recesiunea. Rata şomajului s-a menţinut la peste 9% în ultimele cinci luni. Paul Comşa

China atacă afacerile americane de pe piaţa locală

Wallmart,cel mai mare retailer american, a închis treisprezece din magazinele sale din sud-vestul Chinei după ce o parte din directorii acestora au fost reţinuţi în urma acuzaţiilor că angajaţii au etichetat carnea de porc obişnuită ca fiind ecologică, scrie Financial Times. Conform reprezentanţilor companiei, magazinele vor rămâne închise timp de două săptămâni, perioadă în care firma se va concentra pe "implementarea unor acţiuni corective". Paul Comşa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO