Business Internaţional

Estul trebuie sa faca front comun impotriva creditelor in valuta

20.01.2010, 23:10 19

Creditele in moneda straina, principala sursa a problemelor cucare se confrunta acum Estul Europei, se afla "din nou increstere", ceea ce face extrem de necesara punerea la punct a unuinou sistem comun de reglementari, a avertizat un oficial al BanciiEuropene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), scrie FinancialTimes.

Piroska Nagy, consilier al economistului-sef al BERD, a declaratca guvernele si autoritatile din domeniul financiar trebuie sa-sicoordoneze eforturile in sensul reglementarii creditarii in valutain Europa Centrala si de Est.

"Este extrem de important ca aceste abordari sa fie coordonate",a declarat Nagy.

Monedele tarilor din Europa Centrala si de Est au inceput sa sedeprecieze cand criza financiara a inceput sa se faca simtita in2008, facand rambursarea creditelor contractate in moneda straina,in principal in franci elvetieni si euro, mai dificila.

Prea multe credite in valuta

Creditarea in valuta reprezinta aproximativ 91% din volumultotal al creditarii in Letonia, se ridica la 87% in Estonia, 72% inLituania si peste 50% in Ungaria, Romania si Bulgaria, conformeconomistului Neil Shearing din cadrul Capital Economics.

In perioada de apogeu a crizei financiare, acest nivel deexpunere a generat temeri ca bancile care opereaza in regiune sevor confrunta cu pierderi semnificative, pe masura ce un numar increstere de clienti vor intra in incapacitate de plata. Nagy adeclarat ca clientii se simt inca incurajati sa contracteze creditein valuta, pentru ca acestea sunt in continuare mai ieftine intarile in care ratele dobanzii de referinta sunt mai ridicate.Vorbind despre necesitatea crearii unor reglementari noi, oficialulBERD a subliniat ca guvernele ar trebui sa evite sa "sufoce" fluxulcreditarii. "Este nevoie de un echilibru, pentru ca vrem in acelasitimp sa asistam la o redresare a Europei Centrale si de Est. Vremsa vedem o crestere a creditarii, dar care sa urmeze un modelsanatos." Ungaria a devenit una dintre primele tari care au luatmasuri de mentinere sub control a acestui tip de creditare. Noualegislatie va limita sumele pe care clientii individuali le potimprumuta in moneda straina.

Intre timp, ungurii au fost incurajati sa ia credite in monedalocala in ultimele luni, in conditiile in care banca centrala atarii a redus ratele dobanzii.

Bancherii sunt de acord cu reglementarea

In cadrul unei conferinte regionale a investitorilor organizatain Viena, bancherii au declarat ca sunt deschisi in fata ideii dereglementare a creditarii in valuta atata timp cat eforturile suntcoordonate si nu apar discrepante. "Daca va exista o singura bancace ofera credite mai ieftine in yeni japonezi, trebuie sa ieiatitudine sau vei afla intr-un an ca ai pierdut cota de piata", adeclarat Herbert Stepic, director executiv al RaiffeisenInternational, banca aflata pe locul patru in Romania, cu active de4,68 mld. euro la jumatatea anului trecut.

Totusi, bancherii si oficialii au sustinut ca este necesara odiferentiere in functie de tara si tip de consumator.

Dupa parerea lui Terence Brown, director in cadrul BanciiEuropene de Investitii, creditarea in valuta va detine incontinuare un rol in cadrul regiunii in anii care urmeaza, inconditiile in care "este extrem de dificil sa dezvolti pietelelocale pentru obtinerea acestor bani".

Dependenta Europei de Est de creditarea in valuta va continua saafecteze regiunea si sa reprezinte o amenintare pentru stabilitateafinanciara, este si concluzia unui raport recent al agentiei derating Fitch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO