Business Internaţional

Europa, noul taram al fagaduintei pentru specialistii americani in falimente

15.04.2003, 00:00 13

Grupurile americane specializate in restructurare - firme de avocatura, grupuri bancare sau servicii de consultanta - sunt din ce in ce mai interesate de sectorul corporatist european, pe fondul inmultirii procedurilor de restructurare.
In general, legislatia europeana impune companiilor care se gasesc in imposibilitatea de a-si rambursa datoriile sa isi vanda activele sau sa demareze procedura de lichidare.
Prin comparatie, capitolul 11 din Legea Falimentului din Statele Unite permite companiilor aflate in situatii similare sa amane plata datoriilor si sa lanseze un program de restructurare, in speranta ca vor reusi sa se redreseze.
In acest context, firme americane cunoscute in acest domeniu de activitate, precum AlixPartners si Alvarez & Marsal sau firma de avocatura specializata in procedurile de faliment Akin Gump Strauss Hauer & Feld, si-au deschis sucursale in Europa.
Analistii considera ca exemplul lor va fi urmat, in curand, de grupuri similare.
In prezent, firmele europene si creditorii acestora pot apela in cazul unor procese de restructurare la serviciile unor banci de investitii cum ar fi Lazard and Rothschild sau la firme de contabilitate si audit precum PriceWaterhouseCoopers.
Grupurile americane de genul Alvarez & Marsal intentioneaza sa se implice mai mult in astfel de cazuri, putand  prelua, uneori, roluri de conducere in cadrul companiilor care au nevoie de ajutor.
De exemplu, firma mentionata a coordonat activitatea companiei Bridge Information Systems, in calitate de "director european de restructurare" in timpul vanzarii unor active.
Specialistii americani in procesele de restructurare apreciaza ca legislatia europana este destul de rigida, intrucat impune lichidarea unor companii care s-ar putea salva cu ajutorul capitolului 11 din Legea americana a falimentului.
Pe de alta parte, autoritatile europene considera ca legislatia din SUA este prea toleranta cu firmele care se fac vinovate de esecuri strategice sau administrative. In astfel de cazuri, conducerea care a adus compania intr-o situatie dificila nu mai are dreptul la o noua sansa.
"In Statele Unite, acceptam Capitolul 11 ca un nou inceput, dar europenii sunt suspiciosi in aceasta privinta", a aratat Peter Fitzsimmons, partener la AlixPartners.
"Trebuie sa identifici criza inainte ca aceasta sa se produca", a aratat Vincenzo Morelli, care este responsabil de operatiunile din Europa ale Alvarez & Marsal, lansate in urma cu aproape 18 luni. El a adaugat ca legislatia corporatista europeana avantajeaza sectorul bancar, ceea ce obliga companiile sa recurga la "procese neoficiale de restructurare, pentru ca formalizarea crizei inseamna o depreciere imensa a valorii activelor".
Obtinerea consensului unui numar de cateva sute de creditori (in cazul unor companii mari) se poate dovedi, insa, o provocare foarte dificila. In aceste conditii, companiile americane decid sa solicite protectie fata de creditori, pentru a lansa in mod legal un program de restructurare.
O serie de analisti preconizeaza ca legislatia europeana se va schimba, in cele din uma, dar procesul se poate dovedi mult prea lent.
Aceasta perspectiva a determinat expertii in redresarea companiilor aflate in dificultate sa coopereze cu creditorii si cu actionarii, imediat ce apar primele semne de criza.
"Primele trei-sase luni sunt absolut cruciale, in aceasta perioada fiind impuse reguli stricte de control operational si financiar. In acelasi timp, se poarta negocieri cu creditorii, pentru prelungirea termenelor scadente sau pentru restructurarea datoriilor", a aratat Morelli.
Reprezentantii firmelor din SUA au recunoscut ca mediul de afaceri din Europa nu accepta usor stilul american de restructurare, dar au adaugat ca se remarca, deja, o schimbare de atitudine in practicile de insolvabilitate.
"Unele jurisdictii au inceput sa inteleaga cat este de important sa ajuti o companie sa supravietuiasca. Atitudinea se schimba, dar avem in fata un obstacol istoric foarte greu de depasit", a aratat Rey Stroube, de la Akin Gump din Houston, care si-a lansat recent primele operatiuni in Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24