Business Internaţional

Fed, arbitru in disputa privind preluarea Wachovia

06.10.2008, 17:56 17

Banca centraa americana (Fed) intermediaza negocieri intre oficialii Wells Fargo si cei ai Citigroup pentru preluarea bancii Wachovia, institutia de stat incercand sa obtina impartirea activelor companiei intre cei doi giganti financiari, potrivit Wall Street Journal.

Wachovia, a sasea mare banca comerciala din SUA, este grav afectata de criza creditelor ipotecare, insa reteaua extinsa de active si baza larga de clienti asigura un bun potential companiei.
Compania de servicii financiare Wells Fargo si grupul Citigroup - cea mai mare banca americana - isi disputa de mai multe zile controlul asupra Wachovia, cazul ajungand la Curtea Suprema din New York.
Citigroup a anuntat la inceputul saptamanii trecute ca va prelua operatiunile bancare ale Wachovia pentru 2,2 miliarde de dolari, intr-o tranzactie sprijinita de guvernul Statelor Unite. Acea intelegere nu a inclus si un acord scris de fuziune, insa Wachovia a semnat atunci un document prin care s-a angajat sa negocieze numai cu Citigroup.
Cu toate acestea, Wells Fargo a anuntat vineri ca a incheiat un contract pentru preluarea in intregime a Wachovia, pentru circa 15 miliarde de dolari, fara intermedierea sau sprijinul guvernului.
Reprezentantii Wachovia au spus duminica dimineata ca acordul cu Wells Fargo este valid si reprezinta cel mai bine interesele actionarilor, angajatilor si contribuabililor americani.
Citigroup a obtinut in instanta, in week-end, blocarea contractului dintre Wells Fargo si Wachovia, un judecator al Curtii Supreme de la New York hotarand ca acordul prin care banca aflata in dificultate s-a angajat sa negocieze numai cu Citigroup este valabil si trebuie respectat.
Ulterior, decizia judecatorului a fost anulata de o curte de apel, deoarece fusese semnata la resedinta oficialului, in afara statului New York. Citigroup intentioneaza sa ceara rejudecarea cazului, pentru a obtine o noua hotarare similara.
Totusi, in aceeasi zi, Wachovia a cerut unui alt judecator un ordin temporar de restrictie care ar fi impiedicat interventia Citigroup in negocierile dintre banca aflata in dificultate si Wells Fargo. Judecatorul a respins cererea, insa a spus ca instanta va judeca marti cazul, pentru a determina daca acordul de exclusivitate incheiat cu Citigroup implica interzicerea unei oferte din partea Wells Fargo.
Cazul Wachovia ar putea fi sprijinit si de programul de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea sistemului financiar, promulgat vineri seara de presedintele George W. Bush. Potrivit reprezentantilor bancii, o clauza din acest pachet de legi invalideaza acordul de exclusivitate semnat cu Citigroup.
Banca centrala americana considera ca rezolvarea acestei dispute este o prioritate, stabilind ca vanzarea Wachovia este necesara pentru stabilitatea sistemului financiar, potrivit unei surse apropiate discutiilor. Negocierile au continuat duminica tarziu in noapte, a precizat aceeasi sursa.
Banca centrala a Statelor Unite incearca sa convinga Wells Fargo sa analizeze mai multe optiuni, inclusiv preluarea filialelor Wachovia din sud-estul SUA si California, impreuna cu activele diviziilor de asset management si brokeraj, in timp ce Citigroup ar prelua reteaua bancii din nord-est si est, potrivit surselor WSJ. Propunerea bancii centrale, astfel formulata, nu include niciun fel de ajutor guvernamental, au precizat aceleasi surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO