Business Internaţional

Finlanda, ţara celor o mie de simfonii

Finlanda, ţara celor o mie de simfonii

Autor: Cătălina Butan

09.09.2012, 21:01 433

Muzica clasică finlandeză înfloreşte odată cu începerea celui de-al doilea sezon de concerte în noua sală din Helsinki, "Centrul Muzical". De la sfârşitul lunii august a anului trecut, iubitorii de muzică clasică se bucură de noua sală de concerte din capitala Finlandei, unde îşi desfăşoară spectacolele ambele Filarmonici din Helsinki, orchestrele naţionale ale ţărilor nordice dar şi Orchestra Simfonică Radio, cunoscută pentru premierele compozitorilor finlandezi.

Finlanda ocupă primul loc între ţările nordice în materie de muzică clasică. Cele mai importante orchestre din Suedia şi Norvegia au acum dirijori finlandezi. De asemenea, unii dintre cei mai apreciaţi compozitori din lume, printre care Jean Sibelius, sunt finlandezi.

Sala, de 190 milioane de euro este dotată cu un sistem acustic proiectat de Yasuhisa Toyota, inginerul de sunet al faimoasei săli Walt Disney Concert Hall din Los Angeles.

Noua generaţie de solişti şi dirijori finlandezi talentaţi dă contur unei noi epoci de aur pentru muzica clasică. Datorită lor, muzică s-a transformat dintr-un lux într-o necesitate a vieţii cotidiene.

Helsinki dă startul celui de-al doilea sezon de concerte de muzică clasică, specialiştii numindu-l "adevăratul sezon " pe motiv că primul a fost unul de acomodare.

Fosta sală de concerte, "Finlandia Hall" deşi este o clădire frumoasă şi un important monument naţional dar şi celebră pentru acustica slabă, a afirmat Hannu Lintu, viitorul dirijor şef al Orchestrei Simfonice Radio. Principala sală din "Music Centre", cu o capacitate de 1704 de locuri, este ca o "maşină cu raze X- poţi auzi tot". Arhitectura sa de amfiteatru crează o atmosferă intimă şi imprimă un simţ al socialului, a spus acesta.

"Noi, finlandezii nu suntem prea buni în comunicare". Această sală permite spectatorilor să-şi surprindă unii altora reacţiile, să simtă împreună muzica, a mai spus Lintu.

În cadrul acestui sezon va debuta noul cor al sălii, care va acompania cele doua orchestre.

Pe 21 septembrie, Orchestra Radio şi corul vor interpreta lucrarea vocal-simfonică, "A German Requiem", dirijată de Jukka-Pekka Saraste, fostul dirijor şef al Orchestrei, actualul dirijor al Filarmonicii din Oslo.

Dirijorii finlandezi sunt apreciaţi la nivel mondial, cei mai cunoscuţi fiind Messers, Storgards, Lintu, Saraste, Esa-Pekka Salonen, dirijor şef al Orchestrei Filarmonice din Londra, Sakari Oramo, dirijor şef al Orchestrei Filarmonice Regală din Stockholm, dar şi Osmo Vanska, director muzical al Orchestrei din Minnesota, una dintre preferatele americanilor.

Vanska explică succesul dirijorilor finlandezi prin simţul lor practic. El se declară a fi "unul dintre muzicanţi", şi nu o figură autoritară, aşa cum sunt deseori percepuţi dirijorii orchestrelor din Europa Centrală. Vanska este cunoscut pentru înregistrările celor şapte simfonii ale lui Sibelius cu Orchestra Simfonică din Lahti, un mic oraş în apropiere de Helsinki.

Muzică finlandeză este apreciată şi pentru publicul mereu în căutare de lucrări noi ale compozitorilor contemporani. Cel mai cunoscut este Magnus Lindberg, compozitor la Filarmonica din New York.

Sistemul educaţional finlandez a reuşit să insufle copiilor pasiunea către muzică. În şcoli s-au descoperit viitoare talente şi s-a conturat o nouă generaţie pasionată, consideră Esa-Pekka Salonen, compozitor şi dirijor. "Această mică naţiune şi-a dezvoltat la un nivel maxim potenţialul", a mai afirmat acesta.

Interesul finlandezilor în muzica clasică se datorează şi moştenirii culturale lasate de compatriotul lor, cunoscutul compozitor Jean Sibelius.

De zeci de ani guvernul finlandez investeşte semnificativ în muzica clasică. Într-o ţară cu 5.5 milioane de oameni, există 15 orchestre simfonice, nenumăraţi compozitori şi, surprinzător, preţuri mici la biletele pentru concerte. Cel mai scump bilet într-un concert al oricărei Orchestre din Helsinki este mai puţin de 30 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO