Business Internaţional

Fitch va declara Grecia în "default limitat", dar va reveni la un rating speculativ

Fitch va declara Grecia în "default limitat", dar va reveni la un rating speculativ

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

22.07.2011, 14:58 686

Fitch va declara Grecia în"default limitat", pe datoria de stat, odată cu implementareamăsurilor din noul pachet de salvare a statului elen, dar vaatribui un rating speculativ superior incapacităţii de plată odatăfinalizate schimburile de obligaţiuni.

Fitch apreciază că reducereadobânzilor plătite de Grecia, aferente datoriei de stat, dar şiextinderea maturităţilor obligaţiunilor oferă statului elen o şansăde a redeveni solvent, perspectivă care susţine şi ratingulguvernului elen, transmite Reuters.

"Fitch va atribui noi ratinguripost-default Greciei şi noilor instrumente de îndatorare odată cedefault-ul va fi reglementat prin emiterea de noi obligaţiuni cătrecreditorii participanţi. Noile ratinguri vor fi cel mai probabil încategoria speculativă, la un nivel scăzut", se arată într-uncomunicat transmis vineri de agenţia de evaluarefinanciară.

Liderii europeni au convenit joiseară la Bruxelles un nou pachet de salvare a Greciei, prin carestatele zonei euro şi FMI vor oferi statului elen finanţare de 109miliarde euro pentru următorii trei ani, la care se adaugă ocontribuţie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privaţi aiguvernului de la Atena, sub diverse forme.

Dobânda împrumuturilor angajate deguvernele zonei euro va fi una redusă, de 3,5%.

Creditorii au la dispoziţie patruinstrumente prin care vor putea participa la schemă, şi anumeschimbul de obligaţiuni la valoarea nominală în titluri cumaturitatea de 30 de ani, rostogolirea obligaţiunilorguvernamentale elene care ajung la scadenţă în titluri noi cuscadenţa la 30 de ani şi aceeaşi valoare, un schimb de obligaţiunila 80% din valoare în titluri pe 30 de ani, dar şi un schimb la 80%în instrumente pe 15 ani. Dobânda în cazul primelor două variantear fi de 4,5%, respectiv 6,42% pentru a treia şi 5,9% pentu apatra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24