Business Internaţional

FMI este presat să aducă moneda Chinei în liga întâi a valutelor internaţionale

FMI este presat să aducă moneda Chinei în liga întâi a valutelor internaţionale

Autor: Radu Racu

02.09.2011, 11:13 894

Atragerea Chinei într-un coş de valute internaţionale de rezervă pe care se sprijină Fondul Monetar Internaţional capătă din ce în ce mai mulţi adepţi, ultima afirmaţie în acest sens fiind făcută de ministrul adjunct de Finanţe al Germaniei, care susţine că mişcarea ar liberaliza moneda statului asiatic şi ar aduce stabilitate pe pieţe, scrie Financial Times.

Includerea yuanului chinezesc în mecanismul Drepturilor Speciale de Tragere (DST) - o monedă virtuală în cadrul FMI, concepută ca înlocuitor pentru etalonul aur, care include dolarul american, yenul japonez, euro şi lira sterlină - ar stimula statele emergente să promoveze mai intens internaţionalizarea monedelor", susţine Jorg Asmussen, ministrul adjunct al Finanţelor din Germania.

Yuanul va deveni principala valută a lumii în zece ani

Afirmaţia oficialului german vine să întărească apelurile repetate din ultimii ani lansate de China, Brazilia şi Franţa pentru lărgirea bazinului de valute din cadrul DST. China a sugerat în 2008 chiar ca DST-urile vor înlocui ulterior dolarul ca etalon mondial valutar, iar statele emergente ar trebui să fie mai bine reprezentate în acest mecanism.

De cealaltă parte, criticii Chinei - SUA şi Banca Centrală Europeană printre cei mai vehemenţi - susţin că atât timp cât China nu liberalizează moneda şi o ţine artificial la un nivel scăzut pentru a-şi susţine exporturile, nu are ce căuta în cadrul DST. Cu toate acestea, Asmussen susţine că includerea yuanului ar încuraja statul asiatic să implementeze măsuri mai transparente care să ducă în final la liberalizarea contului de capital.

El admite că procesul de internaţionalizare a yuanului va fi lent, însă trecerea nu va fi alimentată doar de voinţa politică de la Beijing ci şi de jucătorii din piaţă care vor cumpăra moneda chineză.

Propunerea va fi discutată în amânunt la summitul G20 care se va desfăşura în luna noiembrie la Cannes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO