Business Internaţional

FMI: In Slovacia inca nu e vremea reducerii dobanzilor

16.05.2001, 00:00 18



Autoritatile din Slovacia nu ar trebui sa relaxeze politica monetara a tarii, cu toate ca rata inflatiei a scazut, din cauza deficitului de cont curent in crestere, se afirma intr-un raport al Fondului Monetar International asupra evolutiei economiei slovace, preluat de Mediafax.

Raportul FMI remarca sporirea semnificativa a vanzarilor cu amanuntul a produselor de larg consum, precum si majorarea productiei din sectorul industriei si constructiilor din ultima perioada, care au determinat o scadere a ratei inflatiei.

Motivul de ingrijorare il reprezinta insa deficitul comercial in crestere in primele trei luni ale anului. "Deficitul comercial a crescut semnificativ in primul trimestru, iar deficitul balantei de plati externe s-ar putea majora, anul acesta, la 5,5% din Produsul Intern Brut", se precizeaza in raportul FMI. Banca centrala a Slovaciei a estimat, pentru anul acesta, un deficit al contului curent de patru procente din PIB.

In urma acestor observatii, institutia financiara internationala a sfatuit autoritatile de la Bratislava sa nu adopte, pentru moment, masuri de relaxare a politicii monetare.

In plus, FMI a remarcat ca obiectivul guvernului slovac privind un deficit fiscal de 3,9% din PIB va fi realizabil doar daca cheltuielile publice vor fi limitate.

De asemenea, fondul a indicat ca deficitul de cont curent ar trebui finantat prin investitii straine, al caror nivel ar putea ajunge, in acest an, la 12% din PIB, daca guvernul va duce la bun sfarsit programul de privatizare a companiei SPP, distribuitorul de stat din sectorul gazelor naturale.

Un alt motiv de ingrijorare prezentat de raportul FMI este rata ridicata a somajului, care a ajuns, in primul trimestru al anului, la 20%. "Pe termen scurt, rata somajului va ramane ridicata, desi este posibil ca nivelul atins recent sa fi apogeul", conchid realizatorii studiului FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO