Business Internaţional

FMI nu are un plan concret pentru reducerea datoriei tarilor sarace

05.10.2004, 00:00 15

Ministrii de finante si oficialii FMI si ai Bancii Mondiale nu au reusit, dupa un weekend de discutii la Washington, sa ajunga la un acord in privinta reducerii datoriei celor mai sarace state, informeaza BBC News.
In timp ce cancelarul britanic Gordon Brown a propus un program de stergere completa a datoriei acestor state, alti diplomati sunt mai prudenti, si pana in acest moment membrii Fondului Monetar International nu au ajuns la nici o hotarare.
Comitetul International Monetar si Financiar-responsabil de politica monetara si financiara a FMI- nu a putut decat sa isi reafirme intentia de a usura povara datoriei tarilor celor mai sarace.
Esecul de a ajunge la un acord s-a produs in ciuda eforturilor lui Brown, care a reiterat sambata angajamentul guvernului britanic de a sterge partea sa din sumele datorate Bancii Mondiale si Bancii de Dezvoltare Africane de tarile sarace si a cerut celorlalte state sa ii urmeze exemplul. "Multe tari sunt inca fortate sa aleaga intre serviciul datoriei publice si efectuarea unor investitii in sanatate, educatie si infrastructura", suna apelul lui Brown. "Tot mai multi sunt de acord ca o reducere multilaterala a datoriei acestor tari trebuie operata in cel mai scurt timp posibil", a adaugat Brown.
Potrivit propunerilor lui Brown, Fondul Monetar International va putea contrabalansa reducerea datoriei prin reevaluarea rezervelor sale substantiale de aur.
Action Aid, o organizatie caritabila care solicita steregrea datoriei natiunilor celor mai sarace, si-a exprimat dezamagirea ca FMI nu a reusit sa ajunga la un acord. "Este timpul sa fie inlocuite caietele de notite cu carnetele de cecuri", a declarat Romilly Greenhill, purtator de cuvant pentru Action Aid.
Fondul Monetar International a amanat discutarea acestei probleme pentru mai tarziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO