Business Internaţional

Foamea de bani convinge Grecia să-şi scoate insulele la vânzare

Foamea de bani convinge Grecia să-şi scoate insulele la vânzare

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

23.08.2012, 19:38 2873

Premierul grec Antonis Samaras a făcut un anunţ surprinzător în publicaţia franceză Le Monde, anume că ţara sa este pregătită să scoată la vânzare mai multe insule nelocuite. Intenţia pare normală în contextul în care guvernul încearcă să găsească venituri noi pentru a scoate economia din faliment, dar subliniază situaţia disperată în care se află Grecia, mai ales luând în considerare că suveranitatea este un subiect tabu în această ţară.

Interesant este că parlamentarii germani au sugerat Atenei să vândă din insulele nelocuite încă de acum doi ani, scrie Business Insider.

În 2010, doi membri ai parlamentului german au declarat pentru publicaţia Bild că "grecii trebuie să vândă participaţii la companiile de stat şi alte active precum, de exemplu, insule nepopulate".

Când a apărut sugestia, premierul de atunci al Greciei, George Papandreou, ca şi cel de acum, discuta cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, despre situaţia economică a ţării. Ministrul adjunct de externe s-a grăbit să declare că Atena nu ia în considerare un astfel de plan.

După ce The Guardian a publicat un articol în care susţinea că guvernul elen a început, de fapt, să scoată la vânzare din insule în iunie 2010 pentru a face rost de bani, cabinetul a trimis un purtător de cuvânt pentru a nega informaţiile. O insulă privată era, întradevăr, de vânzare, "dar stătea pe piaţă de mult timp", a spus reprezentantul administraţiei de la Atena.

Sugestia că Grecia ar trebui să ia în considerare vânzarea unor insule "din cauza incapacităţii statului de a dezvolta infrastructură sau de a-şi păzi insulele" este incorectă şi ofensatoare. Apoi, Grecia nu a primit un "bailout" de la UE, ci un împrumut, pe care-l va rambursa în totalitate.

După doi ani, se pare că Atena a revenit asupra sugestiei şi, din nou, refuză termenul "bailout".

În arhipelagul grecesc sunt 6.000 de insule şi insuliţe, dintre care doar 227 sunt locuite, potrivit Organizaţiei naţionale a turismului din Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO