Business Internaţional

Fondurile britanice de investitii imobiliare vaneaza randamente mai mari in Europa

13.12.2004, 00:00 24

Investitiile in strainatate reprezinta una dintre modalitatile de a depasi marjele scazute din Marea Britanie, regiunile mai putin previzibile ale Europei oferind castiguri mai bune, scrie Financial Times.


Managerii britanici de fonduri imobiliare, care isi limitau atentia pana acum doar asupra pietei interne, au inceput sa priveasca din ce in ce mai des peste Canalul Manecii.


Impulsionati de randamentele de un nivel foarte scazut, ei au inceput cautarea pentru a-si diversifica portofoliul cu putin "je ne sais quoi". Pentru unii, concluzia logica este diversificarea pe pietele straine, in special cele din Europa continentala, acolo unde randamentele obtinute sunt mult mai ridicate.


Fondurile Prudential, Morley, Henderson si Grosvenor, toate isi reconsidera ponderea investitiilor imobiliare in strainatate. Aceeasi masura au luat-o si Standard Life si ING Real Estate. CSFB Asset Management, Insight Investment, Arlington si Schroders sunt si ele in cautarea unor oportunitati pentru investitori de a avea acces la pietele externe ale proprietatii.


Cifrele despre care se vorbeste sunt mari. Standard Life are un fond de 1,3 mld. lire sterline (1,9 mld. euro) si urmareste sa lanseze un alt fond la inceputul anului viitor de 500 mil. lire sterline (750 mil. euro). Prudential investeste 1,5 mld. lire sterline (2,2 mld. si a inceput putin cate putin sa isi reduca investitia din Marea Britanie. Morley doreste sa investeasca in afara tarii un miliard de lire sterline(1,45 mld. euro) provenit din fondurile Aviva. Henderson, care in acest an a lansat fondul Outlet Mall din Europa, intentioneaza sa il extinda de la 375 mil. euro la peste 750 mil. euro.


O mare parte din acestea se vor realiza prin investitii in alte fonduri, decat prin investitii imobiliare directe.


In spatele acestui trend sta un apetit crescand al fondurilor de pensii pentru investitiile in cladiri. Multi clienti apreciaza investitiile imobiliare nu doar pentru ca sunt percepute ca avand stabilitate, dar si pentru castigurile ridicate pe care le genereaza.


Totusi, managerii de fonduri trebuie sa rezolve o dilema. Cu cat un activ devine mai popular, cu atat castigurile obtinute sunt mai scazute - in acest moment randamentele investitiilor imobiliare in Marea Britanie sunt mai mici de 6%, cele mai reduse de la sfarsitul anilor 1980 incoace.


Plasand o anumita parte din bani in strainatate este una dintre mutarile pe care investitorii o vad ca solutie pentru a trece peste acest inconvenient al randamentelor scazute de pe piata britanica.


Cliff Hawkins, presedintele fondului UBS Triton Property spune: "Am detectat primele semne ale investitorilor de a se orienta catre proprietatile din strainatate. Nimic special, doar faptul ca aceasta tendinta nu are precedent".


Multe zone din Europa ofera castiguri mult mai atractive decat Marea Britanie. Totusi, aceasta se intampla tocmai acolo unde pietele sunt mai putin previzibile.


Europa de Est are atractiile sale, cu randamente de doua cifre in anumite locuri. Sigur ca si riscurile atasate acestor randamente sunt mai mari. Pietele proprietatii mult mai stabile, cum ar fi cele din Paris, Roma sau Madrid care ofera randamente foarte apropiate de cele disponibile la Londra.


In consecinta, nu toata lumea este convinsa ca incursiunile in afara Marii Britanii sunt un pas inainte pentru managerii de investitii.


Unii accentueaza asupra faptului ca majoritatea tarilor europene a inregistrat, pe termen mediu, randamente similare la investitiile in proprietati cu toate ca au trecut prin diferite cicluri de evolutie. Cert este ca banii nu se vor veni asa de usor, doar parasind insula.

Un alt obstacol il constituie distinctivitatea sistemelor fiscale si legislative fata de cele din Marea Britanie.


Spre exemplu, in Marea Britanie, proprietarul nu este obligat sa isi asigure sau sa repare imobilul, cum se intampla in multe tari din Europa continentala. De asemenea, pentru proprietatile britanice, de regula, se incheie contracte de inchiriere pe perioade mai lungi de timp, care asigura o mai mare siguranta si un grad mai mare de previzibilitate - cu toate ca si aici termenele au inceput sa se scurteze.


Robert Porter, asociat la firma de avocatura Allen & Overy, subliniaza ca in Franta exista o taxa de 3% impusa fondurilor care includ sume provenite din paradisuri fiscale. Efectul acestei taxe ar putea fi divizarea fondurilor in mai multe parti dupa statutul investitorilor.


Charles Foster Taylor este director pe Europa a UBS Global Asset Management, care a primit de curand aprobarea pentru lansarea unui fond de 600 mil. euro in Europa. El spune ca investitorii care si-au anuntat participarea la acest proiect sunt germani, scandinavi sau elvetieni, si foarte putini din Marea Britanie. Fondurile britanice nu s-au aratat asa de deschise acestei idei, afirma el.


"Castigurile mai ridicate cu un grad mai inalt de risc sunt singurul motiv care ar trebui sa te determine sa investesti in afara economiei proprii, multa lume crede ca aceasta propozitie mai este inca aplicabila castigurilor din Europa", declara Taylor.


Dar transferul investitiilor peste granita pare o decizie grea pentru cei mai multi jucatori din acest sector.


La conferinta din acest an din Brighton a Investment Property Databank/-Investment Property Forum, participantii si-au exprimat punctul de vedere asupra ponderii pe care un fond imobiliar ar trebui sa o investeasca peste hotare. Aproape 20% dintre cei care au votat au indicat un nivel surprinzator de mare.


William Hill, director la Schroder Property Investment Management, sustine ca trendul indica faptul ca exista un numar mare de fonduri care cauta sa isi diversifice activitatile.


"Cred ca este inevitabil ca pe masura ce ponderea investitiilor in proprietati creste, investitorii sa caute o varietate mai mare de posibilitati, iar investitia in fonduri imobiliare din afara este una dintre ele", precizeaza el. "Astfel ca apar fondurile de risc si alte diverse structuri ale investitiilor imobiliare. Astept ca institutiile sa se implice intr-un spectru mai larg de investitii in proprietati", a incheiat el.


Glenn Newson, presedintele fondului britanic CSFB Asset Management, declara ca firma sa vizeaza din ce in ce mai multe investitii pan-europene. "Investitorii spun ca putem obtine avantaje daca urmam aceasta directie, diversificarea fiind cel mai evident", a explicat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO