Business Internaţional

Fostul premier britanic Gordon Brown: Economia globală se îndreaptă către o serie de noi crize

Fostul premier britanic Gordon Brown: Economia globală se îndreaptă către o serie de noi crize

Autor: Bogdan Cojocaru

17.05.2011, 17:48 1241

Economia globală se îndreaptă spreo nouă catastrofă în pofida lecţiilor pe care le-a dat cea mairecentă criză financiară, a avertizat fostul premier britanicGordon Brown, citat de The Telegraph.

Recenta criză a creditelor s-arputea dovedi doar un "trailer" pentru o serie de noi crize, dacăpoliticienii nu depun mai multe eforturi, a spus el.

"În 2008, când am fost la doar unpas de a vedea bancomatele rămânând fără bani, întreprinderile miciîn imposibilitatea de a-şi plăti angajaţii, şcolile şi spitateleînchizându-şi porţile din lipsă de bani, s-a simţit ca şi cum crizasecolului ne-a lovit. Dar dacă lumea continuă pe calea pe care şi-aales-o acum, istoricii viitorului vor spune că marele colapsfinanciar de acum doi trei ani a fost doar preludiul uneisuccesiuni de crize evitabile care au erodat acceptarea populară aglobalizării", a afirmat Brown.

Lumea nu a învăţat din greşelilecare au provocat criza trecută, a adăugat el.

Brown apreciază că determinarea dea acţiona văzută imediat după criză a fost înlocuită de indeciziişi inters.

Comentariile fostului premierbritanic vin în contextul avertizărilor repetate din partearesponsabililor politici europeni că problema datoriilor cu care seconfruntă statele periferice din zona euro ar putea avea efectesistemice mai grave pe pieţe globale decât a avut colapsul bănciiamericane Lehman Brothers în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO