Business Internaţional

Franta depune eforturi pentru a reveni in legalitate

30.09.2003, 00:00 21



Imediat dupa publicarea proiectului de buget al Frantei pe anul 2004, Pedro Solbes, comisarul european pe probleme economice, a si declarat ca "nu respecta reglementarile".



O zi mai tarziu, vineri, tonul autoritatilor europene s-a mai domolit. Purtatorul de cuvant al lui Pedro Solbes a calificat drept "credibila" ipoteza unei cresteri economice de 1,7%, avuta in vedere la elaborarea proiectului de buget. Mai mult, strategia de limitare a cheltuielilor publice a fost considerata "bine fundamentata". Din acest punct de vedere, situatia bugetului este "foarte incurajatoare".



La intrebarea privind eventualele sanctiuni de ordin financiar care ar putea fi impuse Frantei, Solbes a transmis ca aceasta nu este o problema care se pune in acest moment.



Aceste aprecieri insa nu sunt in masura sa ascunda realitatea: deficitul bugetar estimat pentru anul viitor este de 3,6%, depasind limita impusa prin reglementarile adoptate la Maastricht. Avand in vedere aceasta incalcare a legislatiei europene, Parisul si Bruxelles vor fi nevoite sa ajunga la un compromis. In iunie, Consiliul de ministri ai finantelor a hotarat ca guvernul francez va trebui sa "faca progrese semnificative" pana in 3-6 octombrie 2003.



La sfarsitul saptamanii trecute, Francis Mer a declarat ca deficitul bugetar pe anul 2005 va reveni "in legalitate", scazand, conform planului plurianual, la 2,9%. De fapt, si bugetul pe 2004 transmite cateva semnale privind bunavointa autoritatilor franceze. Astfel, pentru cel de-al doilea an consecutiv, creditele bugetare vor fi "inghetate" ca volum, demonstrand un control strict al cheltuielilor publice. In plus, deficitul structural - care exclude deficitul conjunctural - va fi redus cu 0,7%, in timp ce autoritatile de la Bruxelles cer o diminuare cu 0,5%.



Acest din urma obiectiv reprezinta o garantie ca nevoia de finantare a statului francez se va satisface prin economii stabile si nu printr-un surplus rezultat din impozite, prin definitie temporar.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO