Business Internaţional

Frenezie pe bursele chinezeşti: Micii investitori iau cu asalt titlurile de stat cu maturităţi de 20 şi 50 de ani. „Investitorii de retail puteau accesa foarte greu titlurile de stat. Aceasta este o ocazie specială”

Frenezie pe bursele chinezeşti: Micii investitori iau cu...

Autor: Valeriu Dănilă

22.05.2024, 16:52 1994

Debutul tranzacţionării mult aşteptatelor titluri de stat chineze cu o maturitate de 30 ani a fost umbrit de suspendarea de la tranzacţionare din cauza „fluctuaţiilor anormale”, scrie FT.

Beijingul plănuieşte să vândă titluri de stat cu maturităţi de 20 şi 50 de ani pentru un total de 140 de miliarde de dolari, în scopul finanţării cheltuielilor guvernamentale în domenii critice, precum apărarea.

Primul lot de obligaţiuni a debutat la bursele din Shanghai şi Shenzen, oferind un mai mare acces investitorilor de retail, anterior titlurile de stat vânzându-se doar la ghişeele băncilor.

„Investitorii de retail puteau accesa foarte greu titlurile de stat. Aceasta este o ocazie specială”, a explicat un broker din Shanghai.

Obligaţiunile ofereau un randament de 2,57% în momentul listării, însă preţul acestora a crescut cu 13% înainte de a fi suspendate de la tranzacţionare. Ulterior, preţul obligaţiunilor s-a majorat cu încă 25%, tranzacţionarea fiind suspendată pentru a doua oară.

Titlturile de stat chinezeşti sunt considerate foarte atractive de investitori, acestea fiind percepute ca active sigure în detrimentul pieţei imobiliare. În acest timp, dobânzile la depozitele oferite de bănci continuă să scadă, investitoriin rămânând cu puţine opţiuni pentru a-şi plasa banii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24