Business Internaţional

FT: Ungaria, sfidătoare la startul preşedinţiei UE

Foto: flickr.com/ OECD

Autor: Radu Racu

06.01.2011, 14:52 18

Premierul ungar Victor Orban a adoptat o poziţie sfidătoare faţăde criticile aduse la controversata lege a presei adoptată deexecutivul de la Budapesta, afirmând că guvernul său va modificaactul normativ doar dacă alte state cu norme restrictive similarevor fi forţate să facă acelaşi lucru, scrie Financial Times, într-orelatare de la ceremonia de preluare a prşedinţiei UE de cătrestatul maghiar.

Orban a afirmat joi că legea presei care permite guvernului săaplice sancţiuni dure instituţiilor mediatice incorporează măsuriaplicate în prezent şi în alte state membre. "În această lege nuexistă nici măcar o soluţie legală care să nu poată fi găsită şiîntr-un alt act similar adoptat în statele europene. Ungaria nu vaaccepta nicio discriminare aşa că vom amenda legea doar dacă şicelelalte state o vor face", a declarat premierul ungar.

În ciuda unui ton agresiv, oficialul maghiar a ţinut săsublinieze că va "respecta regulile jocului" şi se va conformadeciziei luate de forurile UE. Victor Orban nu a fost însă la felde reţinut cu criticile aduse la contestatarii legii, în special laadresa Franţei. El a spus că nu i se pare corespunzătoare criticaadusă de la Paris, în condiţiile în care în această privinţătrebuie să se pronunţe forurile europene. "Comentariile Franţeisunt incorecte şi denotă o necunoaştere a legii. Aş dori să rogguvernul francez să revină la nivelul de realitate şi raţiune aldiscuţiei", a declarat premierul ungar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO