Business Internaţional

Fuziunea dintre Gazprom si Rosneft, nasterea unui mamut energetic

16.09.2004, 00:00 19

Presedintele Vladimir Putin a dat, marti, unda verde gigantului rus Gazprom, pentru a achizitiona Rosneft, ultima mare companie petroliera de stat, informeaza The Moscow Times. In acelasi timp, liderul de la Kremlin a anulat restrictiile impuse in urma cu opt ani, referitoare la detinerea de catre investitori straini a actiunilor companiei furnizoare de gaze naturale.
Fuziunea Gazprom-Rosneft, doua din cele trei companii considerate cel mai bine pozitionate pentru cumpararea activelor gigantului petrolier Yukos (cel de-al treilea candidat ar fi Surgutneftegaz), consolideaza in mod semnificativ controlul guvernamental asupra sectorului energetic si faciliteaza injectarea a miliarde de dolari din investitii straine in piata de capital.
Cu ocazia unei intalniri televizate, primul ministru Mikhail Fradkov i-a comunicat lui Putin ca a gasit o solutie pentru majorarea procentului de actiuni detinut de stat la Gazprom, cel mai important contribuabil al bugetului rus, de la 38% la o pozitie de control (50% plus o actiune), conditie fara de care Kremlinul nu ar fi permis eliminarea restrictiilor privind detinerea de catre straini a actiunilor Gazprom.
Filialele Gazprom detin 16,6% din actiunile companiei-mama, iar Fradkov i-a propus lui Putin sa le schimbe la bursa pe majoritatea, pentru a achizitiona Rosneft.
Potrivit The Moscow Times, Putin i-a raspuns pe loc: "Poti incepe". "Sunt convins ca sistemul dual de detinere de actiuni ar trebui eliminat cat de curand posibil", a continuat Putin. "Cu cat mai repede se poate face, cu atat mai bine".
In conformitate cu prevederile actuale, investitorii straini nu pot achizitiona decat grupuri de cate zece actiuni Gazprom, vandute mai scump in vest sub forma de American Depository Receipts (ADR-titluri financiare reprezentand actiunile unei companii locale pe piata de capital internationala).
In prezent, investitorii straini detin 11,5% din actiunile companiei, potrivit datelor furnizate de Gazprom, dar procentul ar putea fi, de fapt, mai mare, datorita unor scheme investitionale care permit strainilor sa cumpere drepturi legate de actiuni prin intermediul unor companii ruse. O lege din 1999 limiteaza procentul care poate fi detinut de straini din actiunile Gazprom la 20%.
Alexei Miller, CEO al Gazprom, a declarat ulterior ca gigantul va ceda 10,7% din actiunile sale pentru Rosneft, estimand valoarea tranzactiei la circa 5,6 miliarde dolari.
"Aceasta este o tranzactie pe care piata o astepta de multa vreme", a afirmat Miller. "Va reprezenta un adevarat motor pentru intreaga piata de capital rusa".
Potrivit analistilor, decizia rezolva simultan doua mari probleme: creeaza ceea ce ar putea deveni o forta energetica globala alaturi de gigantul saudit Aramco, si revigoreaza o piata de capital amortita.
"Acesta este un eveniment grozav pentru piata", este de parere William Browder, director executiv la Hermitage Capital Management, care administreaza circa 1,5 miliarde dolari pe piata de capital rusa si este in acelasi timp un actionar minoritar important al Gazprom.
Actiunile Gazprom s-au apreciat cu aproape 15 procente, dupa ce stirea a fost data publicitatii la Moscova, ceea ce a determinat o crestere a capitalizarii bursiere cu peste 7 miliarde dolari, pana la peste 54 miliarde dolari.
Potrivit lui Boris Fyodorov, membru in consiliul de administratie Gazprom, decizia de liberalizare a tranzactiilor cu actiuni ale companiei sale ar putea dubla nivelul de capitalizare bursiera.
In ciuda veniturilor mari pe care Rusia le-a obtinut pe fondul preturilor record ale petrolului, investitorii straini au fost descurajati de procesul de un an impotriva companiei petroliere Yukos si a crizei de incredere in sectorul bancar rus, care s-a manifestat in aceasta vara. In plus, piata a resimtit si reticenta guvernului la promovarea unor reforme economice fundamentale. Ingrijorarea investitorilor a crescut mai ales luni, o data cu anuntul lui Putin ca vrea sa renunte la alegerea directa a guvernatorilor si sa centralizeze puterea in parlament, stergand peste zece ani de reforme.
Toate acestea ar putea fi uitate, apreciaza analistii, daca restrictiile impuse strainilor pentru detinerea de actiuni Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, vor fi inlaturate.
"Este un eveniment de importanta majora", a opinat Ian Hague, presedinte al Firebird Fund, New York. "Incearca sa cumpere loialitatea investitorilor straini in timp ce creeaza ceea ce pare a fi o dictatura politica. Si strategia functioneaza", a continuat el.
"Liberalizarea investitiilor straine in Gazprom este o miscare inteligenta", a declarat Robert Parker, vice-presedinte al Credit Suisse Asset Management. "Situatia anterioara nu mai functiona".
Fuziunea Gazprom-Rosneft va intari controlul statului asupra sectorului energetic, care reprezinta motorul economiei ruse. Seful Agentiei Federale pentru Energie, Serghei Oganesyan, a declarat recent ca statul ar trebui, intr-o situatie ideala, sa controleze circa 20% din productia de petrol a Rusiei.
"Rusia este singurul mare exportator de petrol, in afara Statelor Unite, in care statul nu are in proprietate o mare companie petroliera", a afirmat Chris Weafer, specialist in probleme de strategie la Alfa Bank. "Statul rus vrea sa creeze propria versiune a Saudi Aramco" (gigant petrolier detinut in proportie de 100% de guvernul Arabiei Saudite (n. red).
Potrivit analistilor, compania rezultata, un mamut in industria gazelor si a petrolului, ar fi bine pozitionata pentru castigarea licitatiilor in cadrul carora ar putea fi vandute active ale companiei Yukos.
Fradkov, premierul rus, a dat de inteles ca Gazprom ar putea achizitiona si alte active din sectorul petrolier. "Planurile sunt ambitioase", a declarat el. "Activele care vor fi cumparate sunt din domeniul gazelor naturale si al petrolului".
Gazprom, infiintata in 1989, genereaza circa 20% din productia mondiala de gaze, 8% din produsul intern brut al Rusiei si furnizeaza circa un sfert din necesarul de gaze al Europei.



Rusia pune bete in roate companiei British Petroleum
Guvernul rus a declarat ca ar putea revoca licenta companiei petroliere britanice British Petroleum de a exploata campul de la Kovytka, transmite BBC News.
Ministrul resurselor, Yuri Trutnev, a afirmat ca licenta BP ar putea fi retrasa pentru ca aceasta, impreuna cu partenerul rus TNK, nu au reusit sa construiasca o retea locala de conducte.
Campul Kovytka din Siberia, care se presupune ca are o capacitate de 2.000 miliarde metri cubi de gaz, este cel mai important proiect al British Petroleum in Rusia.
Potrivit analistilor, miscarea ar putea fi menita sa asigure un rol mai mare in Kovytka pentru compania autohtona Gazprom, care in prezent este implicata in activitatea de marketing pentru gazul extras de BP. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24