Business Internaţional

Gazprom si Rosneft nu se inteleg nici dupa ce s-au inteles

07.03.2005, 00:00 14

O lupta politica si cu interese economice asupra activelor energetice ale Rusiei a izbucnit la Moscova dupa ce, la numai o zi dupa ce anuntau fuziunea la televiziunea nationala, companiile de stat Rosneft si Gazprom si-au exprimat public divergentele in legatura cu termenii fuziunii, relateaza Financial Times.


Rosneft a acuzat Gazprom de denaturare a termenilor fuziunii anuntati cu o zi mai devreme.


Intr-un comunicat transmis pe site-ul oficial al Rosneft, compania a declarat ca termenii tranzactiei anuntati de Alexei Miller, directorul general al Gazprom, nu corespund cu cei reali. Miercurea trecuta, Miller aparea intr-o emisiune televizata alaturi de Serghei Bogdancikov, directorul general al Rosneft, salutand infaptuirea uneia dintre cele mai mari fuziuni corporative din istoria Rusiei.


In inregistrarea televizata Miller spunea ca Rosneft va fi incorporata integral in Gazprom, dar fara a introduce in tranzactie Iuganskneftegaz, principala unitate de productie a Iukos, care a fost preluata de Rosneft in urma unei licitatii dubioase.


Iugansk urma sa devina o entitate distincta aflata sub controlul statului rus si sa fie condusa de Bogdancikov. In tot acest timp, Bogdancikov nu a facut nici o obiectie la afirmatiile lui Miller.


Insa, dupa numai 24 de ore, Rosneft a precizat ca aceste declaratii nu reflecta decat punctul de vedere al lui Miller. Rosneft a comunicat ca va ramane o entitate independenta din punct de vedere legal si financiar.


Declaratia exprima tensiunile existente la nivelul a doua factiuni din Kremlin, una condusa de Dmitri Medvedev, seful administratiei prezidentiale si presedinte al Gazprom, cealalta condusa de Igor Sechin, presedintele Rosneft si adjunctul lui Medvedev in aceeasi administratie, vazut de multi ca principal initiator al ofensivei asupra Iukos.


"Razboiul continua. Ceea ce indica existenta unor factiuni corupte in interiorul Kremlinului, fara vreo directie strategica si care actioneaza ghidate numai de interesul personal", spune Al Breach, directorul departamentului de strategie la societatea de investitii Brunswick UBS din Moscova. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO