Business Internaţional

Gedeon Richter ii cumpara pe polonezii de la Polpharma si isi intareste pozitia in Europa de Est

Gedeon Richter ii cumpara pe polonezii de la Polpharma si isi intareste pozitia in Europa de Est

Directorul executiv al Richter, Erik Bogsch, vrea sa reduca dependenta de piata ungara

16.11.2007, 19:41 53

Compania ungara Gedeon Richter, cel mai mare producator de medicamente din Europa de Est, a cumparat compania farmaceutica poloneza Polpharma pentru suma de 1 mld. euro (1,4 mld de dolari), scrie Bloomberg.
Proprietarul companiei poloneze, Jerzy Starak, va primi 25% din actiunile companiei rezultate din fuziunea Richter-Polpharma. De asemenea, compania maghiara impreuna alti investitori, printre care si firma Genfar detinuta de Starak, a anuntat achizitia a 80,63% din actiunile companiei rusesti Akrihin, pentru 86,8 mil. euro (127 mil. dolari).
Polpharma este cel de-al doilea producator de medicamente ca marime din Polonia. In urma achizitiei, Gedeon Richter isi va intari pozitia de cel mai mare producator de medicamente din Europa de Est, cu o valoare de piata de peste 3,6 mld. euro. Compania maghiara a luat hotararea de a se extinde si pe alte piete ca urmare a scaderilor vanzarilor cu peste 20% in ultimul an de pe piata ungara. Scaderea vanzarilor in Ungaria a fost cauzata de reducerea subventiilor pentru medicamente, precum si a diminuarii cheltuielilor alocate tratamentului pacientilor in spitale.
"Noua achizitie a fost facuta pentru a reduce dependenta Richter de piata din Ungaria", a declarat Frances Cloud, analist in cadrul bancii Nomura din Londra. "Noua achizitie este un exemplu al dorintei companiei maghiare de a ramane independenta", a incheiat Cloud.
Impreuna cu achizitia companiei rusesti Akrihin, care anul trecut a inregistrat vanzari de peste 43 mil. euro, Starak va detine in cadrul companiei maghiare o participatie de peste 26,75%.
In ultimul an, actiunile companiei maghiare au inregistrat o scadere de aproximativ 12%.
Directorul executiv al Richter, Erik Bogsch, anunta in septembrie ca spera ca guvernul maghiar sa pastreze participatia de 25% din cadrul companiei pentru a preveni o eventuala preluare ostila a Richter. Acum, dupa ce Starak a devenit unul dintre cei mai mari actionari alaturi de statul maghiar, "riscurile ca Richter sa fie cumparata fortat aproape ca au disparut", a adaugat Cloud.
Richter a mai anuntat ca profitul pentru cel de-al treilea trimestru au fost puternic afectat de reducerea consumului de medicamente din Ungaria.
Profitul net a scazut de la 475 mil. euro la 349 mil. euro. Profitul inregistrat in cel de-al treilea trimestru a fost mai mic chiar si decat cel estimat de specialistii Bloomberg, de 369 mil. euro. Veniturile au inregistrat o crestere de circa 1%, atingand nivelul de 1,7 mld. euro.
Pentru a compensa diminuarea vanzarilor de pe piata ungara, Richter a suplimentat exporturile catre Rusia si alte state din regiune. De asemenea, compania farmaceutica este pe cale de a termina testarea noului tratament impotriva schizofreniei, medicamentul RGH-188, elaborat in colaborare cu Forest Laboratories din New York. De anul trecut Gedeon Richter este prezenta si pe piata de distributie de medicamente din Romania.
Vanzarile din Ungaria sunt in cea mai mare masura influentate de noua politica referitoare la acordarea subventiilor la medicamente, intrata in vigoare incepand din aprilie anul acesta.
"Cele mai bune piete de export se pare ca sunt Rusia si Statele Unite", a declarat Bram Buring, analist al firmei Wood & Co. din Praga. Printre cele mai bine vandute produse ale Richter pe piata din SUA este medicamentul contraceptiv Plan B, vandut prin intermediul Bar Pharmaceuticals.

Gedeon se extinde

Jerzy Starak, proprietarul companiei poloneze, va primi in cadrul noii companii 25%.
Richter anuntat si achizitia a 80,63% din actiunile companiei rusesti Akrihin, pentru suma de 86,8 mil euro.
Vanzarile Richter au scazut in ultimul an cu peste 20% din cauza reducerii subventiilor pentru medicamente in Ungaria.
Rusia si Statele Unite sunt cele mai profitabile piete de export pentru Richter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO