Business Internaţional

General Electric si Microsoft au discutat o oferta comuna pentru Dow Jones

12.06.2007, 17:37 17

General Electric si Microsoft au discutat pe parcursul saptamanilor trecute despre o posibila alianta pentru cumpararea Dow Jones, publisherul Wall Street Journal (WST), insa ideea a fost abandonata in cele din urma.
Conform editiei electronice a WST, General Electric si Microsoft doreau sa faca impreuna o oferta pentru achizitionarea WST.
General Electric urmarea integrarea Dow Jones in departamentul NBC Universal, pentru a castiga un avantaj in competitia cu News Corp, care intentioneaza lansarea unui post TV orientat catre piata business, care ar concura cu CNBS.
Dow Jones cauta oferte alternative preluarii de catre News Corp, dar incercarile de pana acum nu au fost incununate de succes. GE si Microsoft intentionau sa concureze oferta de 60 de dolari pe o actiune Dow Jones avansata de News Corp.
Niciuna dintre companii nu a facut vreun comentariu public.
Si miliardarul american Ron Burkle, care s-a aratat interesat de preluarea grupului media Tribune, a afirmat ca ar putea lua in considerare si depunerea unei oferte pentru Dow Jones, publisherul celui mai important cotidian economic din lume, The Wall Street Journal, impreuna cu sindicatul care reprezinta angajatii firmei.
Steve Yount, presedinte al sindicatului Dow Jones, a declarat ca Burkle este primul din sapte potentiali ofertanti care raspunde propunerii sindicatului. Yount a mai declarat ca sindicatul a contactat si alti potentiali ofertanti, printre care si miliardarul Warren Buffett. Yount a refuzat sa precizeze numele celorlalti si sa ofere detalii privitoare la rolul financiar al sindicatului in cadrul unei oferte.
In Omaha, Nebraska, Debbie Bosanek, asistenta lui Buffett, a confirmat primirea unei scrisori din partea sindicatului, dar a refuzat sa faca alte comentarii.
Burkle si-a exprimat interesul fata de Tribune, publisherul Los Angeles Times, Chicago Tribune si al altor ziare, impreuna cu Eli Broad, un alt miliardar, insa in cele din urma Tribune a fost cumparat de investitorul Sam Zell din Chicago. Burkle, care a facut avere din investitii in lanturi de supermarketuri, s-a alaturat anul trecut unui sindicat reprezentand angajatii a noua ziare ale Knight Ridder in incercarea de a achizitiona compania, insa eforturile sale au esuat.
Knight Ridder a fost in cele din urma achizitionata de McClatchy, un alt publisher cu sediul in California.
La inceputul lunii, Rupert Murdoch a avut "o intalnire lunga si constructiva" cu familia Bancroft, care detine pachetul majoritar de actiuni in cadrul companiei Dow Jones, cu privire la propunerea sa de a achizitiona publisherul The Wall Street Journal in schimbul a 5 miliarde de dolari.
Murdoch, in varsta de 76 de ani, a descris in termeni optimisti felul in care au decurs discutiile la incheierea primei sale intalniri cu familia Bancroft.
Ulterior, purtatorul de cuvant al familiei Bancroft, Gary Winnick, a facut o declaratie similara convenita de cele doua parti.
Pana acum doua saptamani, familia Bancroft s-a opus vanzarii companiei catre News Corp.
Intre timp, aceasta si-a schimbat pozitia si a decis pe data de 31 mai sa se lanseze in discutii dupa ce au reanalizat perspectivele Dow Jones si conditiile industriei de publishing.
In acelasi timp, decizia acestora a survenit dupa ce companiile rivale Thomson si Reuters au incheiat un acord de fuzionare in valoare de 17,2 mld. dolari.
Pe 8 mai, Dow Jones a anuntat o scadere de 12% a vanzarilor de publicitate in cadrul Wall Street Journal, pe luna aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24