Business Internaţional

Germania face eforturi pentru scaderea deficitului

24.06.2004, 00:00 9



Germania poate incalca regulile Uniunii Europene cu privire la buget pentru al patrulea an consecutiv in 2005. Vanzarile de active ale statului nu se vor ridica probabil la tinta pe care si-a propus-o ministrul finantelor, Hans Eichel, relateaza Bloomberg.



Eichel urmareste limitarea de noi imprumuturi la 22 de miliarde de euro pentru anul urmator, cel mai mic nivel de la preluarea functiei de ministru. Acest obiectiv ar putea fi indeplinit prin cea mai mare vanzare de active ale statului, de la al doilea razboi mondial incoace. Aceasta este estimata la 15 miliarde de euro, incluzand parti din Deutsche Telekom Ag si Deutsche Post AG.



Bert Ruerup, consilier economic al cancelarului Gerhard Schroeder, este de parere ca s-a supraestimat nivelul vanzarilor. "Bugetul ridica semne de intrebare" cu privire la capacitatea Germaniei de a indeplini regulile de deficit ale UE.



Potrivi regulilor bugetare, tarile euro trebuie sa limiteze deficitul la 3% din PIB. Aceste reguli au fost elaborate chiar de Germania inainte de introducerea euro, cu scopul de a preveni cheltuielile guvernamentale in exces si alimentarea inflatiei. Anul trecut, Eichel a luat apararea regulamentului, numindul "drept si necesar", in acest timp respingand incercarile Comisiei Europene de a impune reducerea cheltuielilor.



In acest an, Germania se asteapta la un deficit de 3,3% din PIB, dupa un nivel de 3,9% in 2003 si de 3,5% in 2002. Proiectu de buget pus pe masa de discutii a cabinetului lui Schroeder estimeaza pentru anul viitor o reducere a deficitului la limita impusa de 3%.



Comisia Europeana, executivul UE, se asteapta ca jumatate din cele 12 tari euro sa depaseasca limita deficitului bugetar in acest an. Printre acestea se numara Franta si Italia, economii pe locurile doi, respectiv trei ca marime in regiune, dupa Germania.



Majorarea de anul viitor a vanzarilor de active ale statului german, de la un nivel estimat la 10,3 miliarde de euro in acest an, este "problematica in conditiile in publicul are un apetit nesigur pentru proprietatile guvernamentale", a declarat Ruerup.



Deutsche Post, cea mai mare companie europeana de servicii postale, a redus in aceasta saptamana pretul si numarul actiunilor Postbank AG oferite catre public, investitorii ne fiind prea incantati de pretul initial.



In afara de Deutsche Telekom Ag si de Deutsche Post AG, guvernul mai detine actiuni si in Fraport AG, care controleaza aeroporturile din Munich si Cologne si pe cel din Frankfurt, cel mai mare din Germania.



Chiar daca se atinge nivelul estimat al vanzarilor, guvernul poate incalca o regula constitutionala conform careia investitiile guvernamentale nu trebuie sa depaseasca nivelul noilor datorii. Pentru a ocoli aceasta lege, Eichel a afirmat ca va declara economia ca fiind "neechilibrata".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO