Business Internaţional

Germania intra in razboi cu speculatorii, dar nu are aliati in restul Europei

FOTO: Reuters

FOTO: Reuters

19.05.2010, 23:41 36

Germania a interzis operatiunile de naked short selling (vanzariin lipsa, fara acoperire in active) si speculatiile pe obligatiuniemise de guvernele europene prin intermediul CDS-urilor (asigurariimpotriva intrarii in incapacitate de plata). Masurile nu se aplicainsa pozitiilor short deja deschise, scrie The Wall StreetJournal.

Naked short selling-ul permite investitorilor sa vanda titluriinainte de a le fi imprumutat. Aceasta practica, ce s-a aflat si laoriginea prabusirii bancii Bear Stearns in martie 2008 si catevaluni mai tarziu a Lehman Brothers, este deja interzisa in StateleUnite si in multe alte tari, dar in cazul unor actiuni, nu atitlurilor de datorie emise de guverne.

Germania mai interzice investitorilor sa cumpere contracte CDSpe datorie suverana cu exceptia cazului in care acestia detinobligatiunile respective.

Interdictia, anuntata marti seara, a intrat in vigoare innoaptea de marti spre miercuri si va ramane in vigoare pana pe 31martie 2011.

Interdictia se aplica celor mai importante institutii financiaregermane, printre care si Allianz, Deutsche Bank, Commerzbank,Deutsche Boerse sau Deutsche Postbank.

"Lipsa reglementarii si a limitelor ii poate face peinvestitorii de pe pietele financiare sa se ghideze numai dupaprincipiul distructiv al profitului si astfel sa devina un pericolpentru stabilitatea financiara a Europei si chiar a intregii lumi",a declarat Angela Merkel.

Nemtii nu gasesc aliati in Europa

Daca initiativa Germaniei are sustinere de la Bruxelles,celelalte tari europene nu par inca hotarate sa ia masuri similare,in timp ce Franta a cerut o reuniune de urgenta a lideriloreuropeni ca urmare a masurii surprinzatoare luate la Berlin.Christine Lagarde, ministrul francez de finante, a declarat caFranta nu va lua o astfel de masura, anunturi similare facand siSuedia si Olanda.

Lagarde considera ca o astfel de masura nu va fi luata inFranta, pentru ca nu se fac astfel de tranzactii cu titlurisuverane emise de alte tari pe bursele franceze si pentru ca arreduce lichiditatea pe pietele de obligatiuni guvernamentale.

In ciuda reticentei aratate de celelalte guverne europene, de laBruxelles se aud voci care incurajeaza demersurile Germaniei."Aceste masuri vor fi si mai eficiente daca vor fi coordonate lanivel european", a declarat Michel Barnier, comisarul europeanresponsabil pentru reglementarea pietelor financiare. Oficialiigermani admit totusi ca interdictia nu va avea un efect important,pentru ca mare parte din operatiunile naked short selling sitranzactiile cu CDS-uri au loc la Londra, fiind astfel in afarajurisdictiei autoritatilor de la Berlin, chiar daca sunt facute dedivizii ale unor institutii germane.

In plus, traderii spun ca mare parte din CDS-uriletranzactionate recent au fost cumparate de banci care vor sa seapere de posibile pierderi din investitii, nu de catre fonduri dehedging care au cumparat instrumente de acest tip cu mult inaintede inceputul crizei datoriilor.

Fara SUA masurile sunt inutile

Masurile luate de Germania nu vor avea efectul scontat daca injoc nu intra si Statele Unite, sunt de parere analistii banciifranceze BNP Paribas. "Nu are sens sa reglementezi doar in Europa,daca ai in vizor fondurile de hedging", a declarat HisayoshiNogawa, analist la BNP Paribas Securities in Tokio. "Totul depindede reactia SUA. Daca ei reglementeaza naked short selling-ul,atunci Londra si Tokio vor fi nevoite sa urmeze acelasi drum."

Politicienii europeni s-au plans de multe ori ca speculatoriis-au folosit de instrumentele de tip credit default swap (CDS)pentru a paria pe intrarea in incapacitate de plata a guvernuluielen. Astfel, presiunea creata artificial pe piata a impinsguvernul de la Atena catre ajutorul de 110 miliarde de euro pus ladispozitie de tarile din zona euro si de catre FMI. UniuneaEuropeana a anuntat deja ca va cauta solutii pentru a reglementaoperatiunile de tip naked short selling. Comisia Europeana lucreazala un set de propuneri cu privire la reglementarea mai stricta apietelor financiare, inclusiv divulgarea pozitiilor short sirestrictii impuse operatiunilor de naked short selling.

Euro si bursele au reactionat violent

Moneda euro s-a intors la minimul ultimilor patru ani, iar liras-a depreciat pana la cel mai jos nivel din ultimele 13 luni, dupace Germania a interzis unele vanzari speculative, fapt ce aalimentat temerile ca in Europa criza datoriilor s-ar putea agrava,scrie Bloomberg. Un euro a ajuns sa valoreze 1,2175 dolari,depreciindu-se cu 0,25%. In timpul sedintei de tranzactionaremoneda unica a ajuns sa valoreze 1,2144 dolari, cel mai slab cursde dupa 17 aprilie 2006. Lira sterlina a pierdut mai mult in raportcu moneda americana, 0,34%, pana la un curs de schimb de 1,4274dolari pentru o moneda britanica. Cancelarul german a spus ca euroeste in pericol. Efectul masurilor nu a fost cel scontat, astfel cabursele europene au inceput sa scada. Indicele Stoxx Europe 600 sedepreciase la jumatatea sedintei de tranzactionare cu 2,46%, panala 245 de puncte. Si indicii nationali s-au depreciat. Cel maiputernic declin a fost cel al indicelul francez CAC 40, de 3%, panala 3.508,97 puncte. DAX-ul german a pierdut 2,72%, atingand5.988,76 puncte, iar FTSE 100, indicele britanic a postat un declinde 2,39%, pana la 5.180,59 puncte. Bursele si-au mai revenit sprefinalul sedintei de tranzactionare, dar au ramas tot pe minus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO