Business Internaţional

Germania propune disciplină fiscală, SUA nici nu vor să audă

20.06.2010, 23:06 15

Europa va miza pe retragerea rapidă din programele de stimulareeconomică şi îşi va concentra atenţia pe consolidarea bugetară,subiect ce va fi dezbătut în cadrul întâlnirii G20 de săptămânaaceasta, a anunţat cancelarul german Angela Merkel, scrie agenţiade presă Thomson Reuters.

"Participanţii europeni cred că acest lucru este necesar pentrua preveni apariţia de crize similare pe viitor", a explicatMerkel.

Poziţia lui Merkel contrastează cu cea a lui Barack Obama,preşedintele american, care a spus că problemele finanţelor publicear trebui soluţionate "pe termen mediu" - acesta fiind unavertisment că reducerea bugetelor nu ar fi trebuit făcută cucostul revenirii economiei.

Guvernele europene au lansat măsuri de austeritate pentru aîmpiedica răspândirea crizei datoriilor care a izbucnit în Grecia.Cabinetul lui Merkel a dezvăluit la începutul acestei luni cel maidur program de măsuri de austeritate de după război. Guvernulgerman a planificat reduceri bugetare şi majorări de taxe învaloare de 80 mld. euro în următorii patru ani.

Un alt subiect ce se va discuta la G20 va fi impunerea unei taxeasupra tranzacţiilor financiare, potrivit preşedintelui francezNicolas Sarkozy. "Există două subiecte diferite", a spus Sarkozydupă summitul liderilor Uniunii Europene. "Se va discuta despre otaxa asupra băncilor care va alimenta un fond a cărui rol este de ase asigura că ceea ce li s-a întâmplat contribuabililor nu se varepeta. Un al doilea subiect este taxa asupra tranzacţiilorfinanciare sau a pieţelor financiare."

"Încă nu s-a decis. Franţa şi Germania au dat o importanţădeosebită acestui subiect. Pentru a funcţiona este nevoie de oacţiune mondială", a spus preşedintele francez. "Nu toţi suntentuziaşti, temându-se că nu se vor mai încheia tranzacţii înEuropa. Vom aduce în discuţie acest subiect la G20 şi vom adopta odecizie în funcţie de reacţiile marilor jucători."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO