Business Internaţional

Germania va împrumuta anul viitor 250 miliarde de euro, mai puţin decât în acest an

Autor: Marius Oncu

21.12.2011, 14:01 122

Germania va împrumuta anul următor 250 miliarde de euro, în scădere de la 275 miliarde de euro în acest an, a anunţat, miercuri, agenţia pentru administrarea datoriei ţării, citată de Reuters.

Germania este considerată cea mai sigură ţară din zona euro, în contextul crizei datoriilor suverane.

"Investitorii realizează din ce în ce mai mult diferenţele dintre state, mai ales în zona euro. Germania, ca emitent de referinţă, a profitat de pe urma fundamentelor puternice, precum lichiditatea ridicată, politica transparentă de emisiuni sau cele mai bune oportunităţi de hedging. Mă aştept ca aceşti factori să reprezinte o influenţă pozitivă asupra încrederii investitorilor şi anul următor", a spus şeful agenţiei pentru administrarea datoriei, Carl Heinz Daube.

În timp ce randamentele ţărilor de la periferia zonei euro au atins niveluri record în ultimii ani, din cauza temerilor legate de criza din zona euro, randamentele Germaniei au fost împinse la minime record, iar plasamentele în datoria guvernului de la Berlin şi-au pierdut din atractivitate.

Trei licitaţii organizate de Germania au atras oferte cu o valoare mai mică decât suma vizată, parţial din cauza randamentelor foarte mici.

Guvernul de la Berlin şi-a redus masiv programul de împrumuturi prin emisiuni de obligaţiuni în acest an, susţinut de veniturile peste aşteptări din taxe. Statul a atras fonduri de 275 miliarde de euro, faţă de 302 miliarde de euro cât intenţiona iniţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO