Business Internaţional

Germanii bogaţi: Taxaţi-ne! Avem mai mulţi bani decât avem nevoie

Germanii bogaţi: Taxaţi-ne, avem mai mulţi bani decât avem nevoie

Autor: Roxana Pricop

30.08.2011, 11:34 2723

O grupare a milionarilor germani se oferă voluntar să plătească taxe mai mari, argumentând că ţara ar putea strânge 100 de miliarde de euro în doi ani printr-o impozitarea cu 5% a marilor averi, scrie ziarul britanic The Guardian.

Primul a fost Warrent Buffett, al doilea bogat al Americii, care a îndemnat Congresul să majoreze taxele impuse celor mai bogaţi americani, pentru a reduce deficitul bugetar. A urmat apoi Liliane Bettencourt, cea mai bogată femeie din Franţa, care a semnat o scrisoare prin care a cerut miliardarilor să plătească o contribuţie specială la trezoreria statului. Şi preşedintele Ferrari, italianul Luca di Montezemolo, a dat de înţeles că are prea multe lichidităţi şi că susţine impozitarea averilor.

Mişcarea a ajuns şi în Germania unde s-a format o grupare numită "Bogaţii pentru impozitarea capitalului", care susţine că lichidităţile din conturile bancare ar putea uşura, sau chiar rezolva, criza financiară.

"Niciunul dintre noi nu se află în liga lui Buffett sau Bettencourt. Suntem profesori, doctori şi antreprenori. Mare parte din averile noastre sunt moştenite. Dar avem mai mulţi bani decât avem nevoie", a spus Dieter Lehmkuhl, fondatorul grupării şi doctor pensionat, cu active în proprietate de 1,5 milioane de euro.

Gruparea susţine că Germania ar putea strânge 100 mld.euron în doi ani dacă taxează cu 5% averile oamenilor bogaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO