Business Internaţional

Ghosn a facut minuni la Nissan: profit de 6,5 miliarde de dolari anul trecut

24.04.2003, 00:00 21

Grupul Nissan Motor, primul mare producator auto din Japonia care publica rezultatele financiare aferente anului fiscal incheiat la 31 martie, a raportat, miercuri, o crestere de 51% a profitului operational, la 737 miliarde de yeni (6,15 miliarde de doilari), informeaza Reuters.
In acelasi timp, veniturile celui de-al treilea constructor nipon de autovehicule au avansat cu 11%, totalizand 6.850 de miliarde de dolari, datorita succesului modelelor comercializate in America de Nord si Japonia.
Nissan a reusit sa evite colapsul financiar, in urma cu patru ani, dupa ce grupul francez Renault a decis sa preia o parte din capitalul sau. In prezent, partenerul european detine 44,4% din actiunile Nissan. Compania japoneza a devenit in scurt timp unul dintre cei mai profitabili producatori de profil din acest stat.
Analistii considera ca rivalii sai vor raporta rezultate similare, obtinute prin reducerea costurilor si revigorarea partiala a pietei americane.
Pentru acest an, conducerea Nissan se asteapta la o noua crestere a profitului, anticipand succesul noilor modele care vor fi lansate in Statele Unite, cea mai mare piata de desfacere din lume. Compania estimeaza un profit operational de 820 de miliarde de yeni (6,84 miliarde de dolari).
Dar analistii avertizeaza ca indeplinirea acestor previziuni depinde de evolutia economiei americane. O eventuala incetinire a ritmului de crestere se va reflecta prin scaderea cererii si deprecierea dolarului, intr-un moment in care Nissan isi extinde activitatea de productie din Statele Unite.
Temerile analistilor sunt intemeiate, intrucat vanzarile companiei pe piata americana au scazut cu aproape sase procente, de la inceputul acestui an calendaristic.
Pe de alta parte, conducerea Nissan a anuntat ca rezultatele financiare solide au contribuit la diminuarea datoriilor nete, cu un an inainte de termenul stabilit.
Compania a raportat acum un flux pozitiv de lichiditati in valoare de opt miliarde de yeni, dupa ce, la sfarsitul lunii septembrie, acumulase datorii de 270,1 miliarde de yeni. Inainte de lansarea programului de restructurare, in 1999, Nissan avea datorii de 2.100 miliarde de yeni.
Rezultatele financiare oficiale vor fi prezentate la data de 21 mai. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24