Business Internaţional

GM a avut anul trecut un profit net record, de 9,2 miliarde de dolari

Autor: Mediafax

16.02.2012, 16:44 117

Producătorul auto american General Motors (GM) a avut anul treccut un profit de 9,2 miliarde de dolari, record pentru cei 103 ani ai grupului, şi va plăti angajaţilor prime de performanţă de până la 7.000 de dolari, transmite Bloomberg.

În 2010, GM a înregistrat un profit net atribuibil acţionarilor de 6,2 miliarde de dolari.

Profitul pentru trimestrul al patrulea a coborât cu 25%, la 39 de cenţi pe acţiune, sub aşteptările de 41 de cenţi ale analiştilor consultaţi de Bloomberg. Profitul net atribuibil acţionarilor a scăzut cu 48%, la 725 milioane de dolari, minimul ultimilor doi ani.

Rezultatul diviziei din America de Nord a crescut de peste trei ori anul trecut, la 7,2 miliarde de dolari, ca urmare a îmbunătăţirii vânzărilor în SUA. Operaţiunile din Europa ale GM, incluzând

Opel, au pierdut 747 milioane de dolari. Deşi pierderile au fost reduse comparativ cu 1,76 miliarde de dolari în 2010, activităţile din Europa nu au ajuns pe zero, aşa cum planifica GM până în noiembrie.

"Cifrele GM din Europa cu siguranţă reduc impactul pozitiv al rezultatelor din SUA, dar tot trebui recunoascut că au avut un an destul de bun", a declarat Rebecca Lindland, analist la IHS Automotive.

Vânzările la nivel global au urcat cu 7,6% anul trecut, la 9,03 milioane de unităţi.

Grupul american a anunţat că 47.500 de angajaţi eligibili vor primi bonusuri legate de profit de până la 7.000 de dolari, potrivit unei formule negociate cu sindicatul industriei auto anul trecut. În urmă cu un an, GM a plătit în medie prime record de 4.300 de dolari angajaţilor membri de sindicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO