Business Internaţional

Gordon Brown da lectii de economie omologilor sai europeni

06.11.2003, 00:00 15

Gordon Brown, ministrul de finante al Marii Britanii, a pornit o ofensiva impotriva situatiei economice a Uniunii Europene, afirmand ca celelalte state membre pot lua lectii de la administratia britanica.
Brown, aflat la Bruxelles cu ocazia intalnirii lunare a ministrilor de finante europeni, a declarat ca sistemele fiscale si monetare ale celor 12 state ale zonei euro sunt inferioare celor din Marea Britanie. El considera ca liderii Europei trebuie sa acorde toata atentia reformelor si cresterii economice atunci cand vor realiza tratatul noii constitutii.
A fost criticat si Pactul de Stabilitate si Crestere, care este un cadru construit gresit din punctul de vedere al impozitarii si nu ajuta la cresterea economica pe termen mediu. Totusi, Brown nu s-a implicat in neintelegerile provocate de deficitele bugetare ale Frantei si Germaniei si de incalcarile Pactului.
Brown a declarat ca Marea Britanie reprezinta un model pentru restul UE, cu o rata a somajului de 4,5%, adica in jur de jumatate din media UE, un nivel scazut al datoriei publice si crestere economica inregistrata in fiecare trimestru, incepand cu anul 1997, cand Brown a devenit ministru.
Dennis McShane, ministru al Europei, a subliniat si el necesitatea reformelor, pe fondul diferentei de bogatie dintre UE si SUA. "Daca tendintele actuale vor continua, si daca UE refuza sa aleaga drumul anevoios al reformelor economice pentru a imbunatati productivitatea si nivelul de calificare al angajatilor, cu scopul de a genera un nivel mai ridicat de crestere economica, atunci aceasta diferenta se va amplifica", a afirmat el.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO