Business Internaţional

Grecia este insolventă şi nu-şi va putea onora obligaţiile de plată – fost oficial BCE

Grecia este insolventă şi nu-şi va putea onora obligaţiile de plată – fost oficial BCE

Autor: Bogdan Cojocaru

26.05.2011, 16:55 1136

Grecia, cel mai îndatorat stat din zona euro, este insolventă şinu-şi va putea, probabil, onora obligaţiile de plată a datoriilor,a declarat fostul economist şef al Băncii Centrale Europene (BCE)Otmar Issing, citat de Bloomberg.

"Sunt sceptic în privinţa Greciei. Acest stat nu duce doar lipsăde lichidităţi, ci este insolvent", a afirmat Issing, care s-aalăturat BCE în 1998, cu un an înaintea introducerii în circulaţiea monedei euro, şi a rămas la banca centrală a zonei euro până în2006.

Criza datoriilor din regiune, care a forţat Irlanda, Portugaliaşi Grecia să ceară ajutor financiar extern, a lăsat euro într-ostare critică, a adăugat el.

Deşi "fizic nu este imposibil" pentru Grecia să-şi onorezeobligaţiile, rambursarea datoriilor este foarte puţin probabilă, amai spus Issing.

Guvernul elen s-a angajat în această săptămână să accelereze unprogram de vânzare a activelor statului şi să implementeze noimăsuri de austeritate pentru a se califica pentru primirea unei noitranşe din pachetul de ajutor de 110 miliarde de euro finanţat destatele UE şi FMI. Aceşti bani s-ar putea dovedi insuficienţipentru a pune capăt speculaţiilor că Grecia va fi forţată să-şirestructureze datoriile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO