Business Internaţional

Grecia stă pe o mină de aur şi nu are bani s-o valorifice

Grecia stă pe o mină de aur şi nu are bani s-o valorifice

Autor: Octavian Calei

16.09.2012, 13:04 21883

Mii de maşini, motociclete şi autobuze zac cu praful pe ele în depozitele guvernului Greciei falimentare pentru că agenţia care administrează parcul de autovehicule confiscate nu mai are fonduri pentru a organiza licitaţii, scrie Daily News.

Agenţia guvernamentală Administraţia Proprietăţii Publice (cunoscută sub acronimul ODDY în Grecia) care răspundea de mari parcuri auto de maşini confiscate, nu le putea valorifica, fiind lipsită de fonduri pentru a organiza licitaţii. ODDY supraveghea o reţea întreagă de depozite în toată ţara şi organiza licitaţii la tot felul de produse - de la canapele aruncate de primării, până la maşini confiscate de la traficanţii de droguri şi de la alţi infractori.

Agenţia a intrat în declin în urmă cu 10 ani când a început să raporteze pierderi imense. Rezultatele pe 2009 arată că ODDY acumulase pierderi de 17 milioane de euro în total, şi de 2,4 milioane euro în anul respectiv.

Deşi desfiinţată în 2011, angajaţi şi oficiali din guvern au dezvăluit faptul că ODDY mai există, însă numai ca un departament al ministerului de finanţe, sub acronimul DDDY.

Personalul a fost redus drastic, iar multe dintre costurile salariale s-au transformat în pensii. Unii dintre funcţionarii instituţiei lucrează şi pe post de paznici, din cauza reducerii personalului de securitate.

Abilitatea instituţiei de a organiza licitaţii a fost practic, paralizată. Depozitul din Atena, care are mii de autovehicule de lux şi motociclete confiscate, a organizat o singură licitaţie anul acesta, când înainte obişnuia să organizeze licitaţii lunar.

Primul ministru Antonis Samaras are în agendă un program de economisire a unei sume de aproape 2 miliarde de euro până în 2015, desfiinţând mai multe dintre agenţiile care produc numai pierderi statului, similare ODDY.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO