Business Internaţional

Grecia strânge mai repede cureaua ca să le facă pe plac investitorilor

Grecia strânge mai repede cureaua ca să le facă pe plac investitorilor

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

08.12.2011, 00:04 158

Coaliţia de guvernământ de la Atena a accelerat procesul de reducere a deficitului bugetar, parlamentul adoptând un poiect prin care deficitul va fi diminuat de la mai mult de 9% din PIB, cât este în prezent, la 5,4% din PIB până la sfârşitul anului viitor, pe fondul îngrijorărilor că problema datoriilor din Europa ar putea zădărnici eforturile grecilor de a negocia un al doilea ajutor financiar pentru ţara afectată de criză.

Anterior, estimarea de deficit pentru 2012 era de 6,8% din PIB. Eforturile se concentrează pe un program de diminuare a cheltuielilor, de majorare a impozitelor şi reducerea locurilor de muncă din sectorul public, notează The Guardian.

Este "esenţial" ca prioritatea noastră să fie relansarea economiei prin crearea de locuri de muncă şi creştere economică, în contextul în care Grecia se îndreaptă către al cincilea an de recesiune, spune Antonis Samaras, liderul partidului Noua Democraţie.

Economiile prevăzute în bugetul pe 2012, estimate la 11 miliarde de euro, nu vor fi acceptate cu uşurinţă de populaţia care-şi vede nivelul de trai erodat din cauza reducerilor salariale şi ale pensiilor, a pierderii beneficiilor şi a creşterii fiscalităţii.

Bugetul pe 2012 a trecut de parlament cu 258 de voturi "pentru" şi 41 "împotrivă". Economia elenă ar putea să scadă cu 2,8% anul viitor, al cincilea an consecutiv de recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO