Business Internaţional

Grecia strigă după banii de la UE şi FMI: "Incertitudinile sperie investitorii!"

Grecia strigă după banii de la UE şi FMI: Dacă nu avem curând al doilea pachet, totul va fi pus în aşteptare

Autor: Bogdan Cojocaru

14.07.2011, 17:35 557

Premierul grec GeorgePapandreou a cerut zonei euro şi Fondului MonetarInternaţional (FMI) să aprobe rapid cel de-aldoilea program de salvare destinat Greciei, pentruca statul să evite prăbuşirea programelor de reformă economică,scrie publicaţia Financial Times Deutschland, citată deReuters.

"Incertitudinile sperieinvestitorii, iar dispoziţia actuală nu ne ajutăsă trecem de criză. Dacă nu avem curând o decizie care să sprijineal doilea pachet de salvare astfel încât statul să poată demarareformele, totul va fi pus în aşteptare", a afirmatPapandreou.

Oficialul a menţionat că estedeschis propunerilor discutate în prezent de membrii zonei europrivitoare la folosirea actualului mecanism de salvare al uniuniimonetare, Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), decătre Grecia pentru răscumpărarea datoriilor.

"Această idee ar putea reducepovara datoriilor pe care o duce Grecia, precum şicosturile gestionării datorilor", a spus oficialul, adăugând căsoluţia trebuie găsită rapid pentru a se evita producerea depagube.

Unii oficiali aiBCE şi din Germania s-au opus unui astfel de plan,însă ministrul de finanţe german a declarat miercuri că o astfel demăsură ar fi, teoretic, posibilă.

FESF, cu resurse de 440 miliardede euro, a fost înfiinţat anul trecut şi a fost utilizat pentruajutarea Irlandei şi Portugaliei.

Greciaa primit în primăvara anului 2010 unpachet de finanţare externă de 110 miliarde de euro pentru a evitafalimentul financiar. În schimbul banilor, Atena a introdus măsuridure de austeritate, care nu au reuşit însă să readucă încredereainvestitorilor, astfel că statul grec are nevoie de noifonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO