Business Internaţional

Grecia primeşte de la Fitch cel mai scăzut rating din lume, "CCC". Intrarea în incapacitate de plată, o posibilitate reală

Autor: Anca Dumitrescu

13.07.2011, 20:20 1656

Fitch Ratings a retrogradatmiercuri ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung în valutăşi monedă locală cu trei trepte, de la nivelul "B+" la "CCC", înabsenţa unui nou program credibil de susţinere financiarăinternaţională.

Ratingul pentru datoriile petermen lung a fost revizuit de la nivelul "B" la "C", se aratăîntr-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Plafonul de ţară a fost menţinutla nivelul "AAA", valabil pentru toate ţările din zonaeuro.

Retrogradarea a avut loc după ceFitch a pus sub supraveghere calificativele Greciei, pe 20mai.

Fitch a anunţat la data respectivăcă va încheia procesul de analiză după finalizarea de către FMI acelei de-a patra evaluări a programului economic aplicat de Grecia.Agenţia a avertizat atunci că în absenţa unui nou program credibilde susţinere financiară, finanţat de UE şi FMI, ratingul Greciei arputea fi retrogradat la "CCC".

Mai mult, ratingul "B+" reflectapremiza că un nou plan de susţinere nu va fi condiţionat departiciparea sectorului privat, care ar putea avea ca rezultat uneveniment echivalent cu falimentul.

Decizia de miercuri reflectăabsenţa unui nou program credibil de susţinere din partea UE şiFMI, amplificarea incertitudinilor legate de implicareainvestitorilor privaţi, dar şi înrăutăţirea perspectivelormacroeconomice ale Greciei.

Ratingul "CCC" include riscurilefinanciare substanţiale şi recunoaşte că intrarea în incapacitatede plată a Greciei este o posibilitate reală.

Fitch a reiterat totodată căimplicarea sectorului privat va fi probabil văzută ca un evenimentde default (incapacitate de plată).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO