Business Internaţional

Grecia vrea despăgubiri de la nemţii de la Siemens pentru fapte de corupţie de acum zece ani

Autor: Livadariu Andreea

25.01.2011, 23:35 29

Guvernul grec va da în judecată compania germană Siemens pentrucă în trecut a mituit oficiali eleni pentru a câştiga contracte,scrie BBC News. Hotărârea executivului grec a fost luată ca urmarea unei investigaţii parlamentare, în urma căreia s-a constatat căactele de corupţie ale Siemens au adus daune de 2 miliarde de euro.

Cazurile de dare de mită au avut loc în perioada 1997-2002 şi auvizat contracte din sectorul de telecomunicaţii şi de securitateînaintea Jocurilor Olimpice desfăşurate la Atena în 2004.

Un fost ministru a admis anul trecut că a luat mită. Fostulministru al transporturilor Tassos Mantelis a recunoscut în faţacomisiei care investighează cazul că a acceptat echivalentul a100.000 de euro în anul 1998. Deoarece beneficiază de imunitate,politicienii implicaţi în scandal nu pot fi urmăriţi în justiţie,dar se aşteaptă ca în perioada următoare să fie dezvăluite şi altefiguri politice implicate în acest caz.

Hotărârea Greciei de a lua poziţie împotriva companiei germane avenit ca urmare a acuzaţiilor similare din anul 2008 din StateleUnite şi Germania, în urma cărora Siemens a fost nevoită săplătească despăgubiri de un miliard de euro.

"Grecia va solicita compensaţii pentru pagubele suferite de peurma practicilor corupte de care s-a folosit compania în trecut", ascris ministrul grec pentru investiţii Haris Pamboukis, înscrisoarea adresată diviziei din Grecia a companiei germane,Siemens Hellas.

Drept răspuns, Joern Roggenbuck, purtătorul de cuvânt alSiemens, a declarat că grupul german "a făcut tot ceea ce i-a statîn putinţă pentru a şterge aceste întelegeri ilegale din trecut şia cooperat în totalitate cu autorităţile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO