Business Internaţional

Grecii de la Eurobank vând în câteva zile divizia poloneză

Autor: Catalina Apostoiu

11.01.2011, 23:45 23

EFG Eurobank Ergasias, al doilea mare creditor al Greciei, seaşteaptă să încheie un acord pentru vânzarea unei participaţiimajoritare din cadrul diviziei sale poloneze Polbank EFG înurmătoarele zile, a declarat directorul executiv NicolaosNanopoulos, citat de Bloomberg.

"Tranzacţia se va încheia în viitorul apropiat", a declaratNanopoulos. În urma vânzării, creditorul îşi va putea majora ratade adecvare a capitalului cu 150 de puncte bază (1,5%) în acest an.

Banca italiană Intesa Sanpaolo anunţa pe 25 noiembrie că aînaintat o ofertă pentru divizie, în timp ce Raiffeisen BankInternational, al treilea mare creditor al Europei de Est, aconfirmat luna trecută faptul că a depus o ofertă.

Eurobank, care vinde divizia pentru a-şi întări capitalul, aprimit trei oferte, fiecare cu o valoare cuprinsă între 600milioane de dolari (460 mil. euro) şi 800 milioane de dolari (600mil. euro). Polbank ar putea valora între 900 milioane şi 1,2miliarde de euro, potrivit analistului Niall O'Connor de la CreditSuisse.

Polbank, lansată de Eurobank în 2006, deţinea active de 5,7miliarde de euro la sfârşitul lunii iunie şi a raportat o pierderenetă de 14 milioane de euro pe trimestrul doi, potrivit Eurobank.

Sectorul creditelor pentru persoane fizice din Polonia aînregistrat o creştere de 12,4% în luna septembrie, potrivitdatelor băncii centrale poloneze, cea mai ridicată rată din rândulcelor mai importante economii din regiune.

Polonia este de asemenea una dintre puţinele pieţe cu activebancare de vânzare, în condiţiile în care unii creditorioccidentali se retrag pentru a-şi repara bilanţurile sau a întrunicondiţiile UE pentru ajutor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO