Business Internaţional

Grupul media VNU intra pe piata datelor medicale

12.07.2005, 18:27 8

Grupul media olandez VNU NV va achizitiona furnizorul american de date din domeniul sanatatii IMS Health pentru suma de 5,8 miliarde de euro (6,9 miliarde de dolari), consolidandu-si astfel pozitia de lider in domeniul cercetarii de piata, au anuntat, luni, reprezentantii companiei, citati de Reuters.

Tranzactia va oferi VNU posibilitea extinderii activitatii pe piata medicala, grupul activand in prezent in sectorul media, prin divizia Nielsen, si in cel al bunurilor de consum, prin AC Nielsen.

Grupul olandez urmeaza sa plateasca 11,25 dolari in numerar plus 0,60415 actiuni VNU pentru fiecare titlu IMS, care, potrivit companiei media, reprezinta un bonus de 16% fata de pretul mediu din ultimele 30 de zile.

Valoarea tranzactiei este apropiata de cea a capitalizarii de piata a VNU.

"Fuziunea a doua companii situate pe primele locuri in top ne va permite sa satisfacem cererea clientilor pentru piata de cercetare", a afirmat directorul executiv al VNU, Rob van den Bergh.

IMS monitorizeaza peste un milion de marci de medicamente prescrise in fiecare zi, acoperind peste 70% din vanzarile de produse farmaceutice in mai mult de 100 de state si peste 90% din vanzarile din Statele Unite.

Companiile de farmaceutice utilizeaza aceste informatii pentru a examina activitatea companiilor rivale.

"Suntem siguri ca vom reusi sa economisim, anual, cel putin 85 de milioane de euro prin reducerea costurilor, urmand sa inregistram venituri suplimentare de 135 de milioane de euro din al treilea an de functionare", a precizat Van den Berg.

VNU furnizeaza informatii pentru companii prin intermediul publicatiilor Billboard, The Hollywood Reporter, Computing si Intermediair, avand o prezenta semnificativa si pe piata media de pe Internet.

Compania VNU este consiliata in aceasta tranzactie de catre Credit Suisse First Boston, Evercore Partners, ABN AMRO Bank si Deutsche Bank, iar IMS de catre UBS Investment Bank si Gleacher Partners.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO