Business Internaţional

Guvernul turc renunta la vanzarea bancilor in favoarea fuziunilor

03.05.2001, 00:00 11



Autoritatile din Turcia ar putea vinde numai doua sau trei dintre cele 13 banci cu probleme, preluate de stat dupa crizele care au zguduit pietele financiare, in timp ce restul vor face obiectul unor fuziuni, a declarat un oficial turc al autoritatii de reglementare din sectorul bancar din aceasta tara.

Demirbank, cea de-a noua banca a Turciei ca nivel al activelor, intrata in administratia statului in decembrie 2000, este considerata cel mai promitator candidat pentru vanzare.

Pana in prezent, Turcia a primit trei oferte de cumparare a Demirbank. Acestea au fost inaintate de UniCredito Italiano, HSBC si de consortiul local Aydin Dogan.

Autoritatile turce de reglementare din sectorul bancar au prelungit termenul de depunere a ofertelor pentru cele 13 banci pana la 18 iunie.

Oficialul turc citat de Mediafax considera ca celelalte institutii bancare, in afara de Demirbank si alte doua banci, vor fi reunite in Sumerbank, una dintre cele mai mari banci preluate in administratia statului, dupa criza financiara de la sfarsitul anului trecut.

Anterior, autoritatile turce de reglementare a sectorului bancar au anuntat ca vor fuziona cu Sumerbank patru banci mai mici, acestea fiind Egebank, Yurtbank, Yasarbank si Bank Kapital.

Extinderea acestei fuziuni ar putea include sub umbrela Sumerbank si bancile Bank Ekspres, Esbank, Interbank, Turk Ticaret Bank, Etibank, Ulusal Bank si Iktisat.

Reorganizarea sectorului bancar din Turcia constituie o conditie cheie a acordului incheiat recent de autoritatile de la Ankara cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International. In baza acestui acord, Turcia va primi un imprumut in valoare de zece miliarde de dolari.

In prezent, in Turcia sunt 80 de banci, dar mai mult de jumatate din totalul activelor de circa 140 de miliarde de dolari (inainte de declansarea crizei) erau detinute de numai patru institutii, aflate in proprietatea statului.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO