Business Internaţional

Guvernul ungar este cu un pas mai aproape de eliminarea de pe piaţă a creditelor în valută

Guvernatorul băncii centrale a Ungariei Gyorgy Matolcsy: „Băncile au făcut abuz de poziţie dominantă în ceea ce priveşte creditarea în valută“

Guvernatorul băncii centrale a Ungariei Gyorgy Matolcsy: „Băncile au făcut abuz de poziţie dominantă în ceea ce priveşte creditarea în valută“

Autor: Ioana Tudor

19.03.2014, 00:02 800
Eforturile guvernului maghiar de a elimina de pe piaţă creditele denominate în monedă străină pentru reducerea vulne­rabilităţii ţării la riscurile valutare au primit un impuls serios după ce Curtea Constituţională a Ungariei a decis că parlamentul poate modifica retroactiv prin lege în anumite condiţii termenii incluşi în contractele de creditare în valută.

Intervenţia statului în contractele de creditare deja încheiate este limitată şi orice modificare a termenilor va fi supusă controlului Curţii Constituţionale. For­mularea legislaţiei prin care se modifică aceste contracte trebuie să ţină cont de interesele tuturor părţilor implicate, potrivit instituţiei.

Ţinta pe termen lung a guvernului ungar rămâne eliminarea treptată a creditelor în valută, iar acest obiectiv nu ar trebui să dispară nici după alegerile parlamentare programate pentru 6 aprilie, a afirmat ministrul ungar al economiei Mihaly Varga, citat de Portfolio.hu. Partidul Fidesz, aflat acum la guvernare, va elimina complet de pe piaţă creditele ipotecare în valută dacă va rămâne la putere, a subliniat parlamentarul Gergely Gulyas.

„Vestea că guvernul poate modifica retroactiv contractele de împrumut în anumite cazuri nu spune în realitate nimic“, consideră Akos Horvath, analist la firma de brokeraj Equilor, citat de agenţia Thomson Reuters. „Mai exact, Curtea nu a ordonat nicio schimbare în aceste contracte“, a explicat acesta.

În noiembrie 2013, executivul de la Budapesta a cerut Curţii maghiare să analizeze dacă unii termeni din contractele de creditare în valută încalcă prevederile constituţionale şi dacă acestea pot fi modificate retroactiv.

Verdictul final în acest caz va fi dat de Curtea Europeană de Justiţie, iar decizia ar putea fi anunţată în următoarele luni. Înalta Curte de Justiţie a Ungariei a decis că băncile nu pot fi făcute responsabile pentru pierderile suferite de debitori în urma fluctuaţiilor ratelor de schimb.

 

Reacţia investitorilor

Preţul acţiunilor OTP Bank, cea mai mare instituţie bancară din Ungaria şi a treia ca mărime din Europa Centrală şi de Est, a crescut cu până la 2,5% luni după anunţarea deciziei Curţii. Motivul ar putea fi faptul că unii investitori se aşteptau la o hotărâre şi mai drastică, precum anularea contractelor de creditare denominate în valută, notează Portfolio.hu.

Autorităţile de la Budapesta vor să implementeze o nouă schemă de sprijin pentru populaţia cu credite în valută, ceea ce va avea impact negativ asupra sistemului bancar, dominat de bănci străine precum KBC (Belgia), Raiffeisen Bank şi  Erste Bank (Austria), UniCredit şi Intesa Sanpaolo (Italia). Băncile au pierdut deja peste un miliard de euro în 2011 printr-un program implementat de guvern privind plata anticipată a unor credite ipotecare la un curs de schimb sub cel existent pe piaţa valutară la acel moment.

Unii analişti avertizează că Ungaria este vulnerabilă la furtuna valutară de pe pieţele emergente şi că implementarea unei noi scheme de sprijin de către guvernul ungar care ar putea genera pierderi substanţiale băncilor va reduce încrederea investitorilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO