Business Internaţional

Havas, pesimist in privinta pietei de publicitate

18.02.2003, 00:00 9

Piata globala de publicitate ar putea inregistra o noua scadere anul acesta, a declarat Alain de Pouzilhac, presedinte al grupului de publicitate Havas.
La sfarsitul a doi ani consecutivi de scadere, grupul de servicii de publicitate si marketing a raportat o accelerare a ritmului de declin al vanzarilor pe trimestrul patru al anului trecut.
"In cel mai fericit caz, in care nu va exista un razboi in Irak, ne putem astepta la o mentinere a pietei la acelasi nivel," a declarat Pouzilhac. "Insa, in cel mai rau caz, adica in eventualitatea declansarii unui razboi si a unor atacuri teroriste, piata ar putea scadea din nou chiar cu 6-8 procente. Nimeni nu poate sti. Trecem printr-o perioada de nesiguranta".
Havas, care este al saselea mare grup de publicitate din lume, conform Financial Times, a inregistrat o scadere de 11,3% a veniturilor anul trecut, pana la 1,94 miliarde de euro, de la 2,24 miliarde de euro in 2001. Vanzarile au scazut cu 5,8%, cea mai vulnerabila piata fiind cea a Statelor Unite, unde veniturile au scazut cu 7,2%.
Scaderea s-a accentuat in trimestrul patru al anului trecut, ca urmare a incetinirii ritmului de crestere a economiei europene si a declinului serviciilor de marketing. Vanzarile raportate pe trimestrul patru au scazut cu 6,7%, iar veniturile pe segmentul serviciilor de marketing au inregistrat un declin de 10,4%.
Pouzilhac a declarat ca marja operationala a castigat peste un punct procentual in decursul anului 2002, de la 10,4% in anul anterior.
Acesta a adaugat ca nivelul datoriilor grupului va scadea ca urmare a relaxarii conditiilor legate de capitalul de lucru si a inaspririi controlului asupra investitiilor.
Veniturile generate de serviciile de marketing au fost afectate de amanarea de catre unele companii de publicitate a campaniilor programate pentru lunile noiembrie si decembrie pana in ianuarie si februarie, conform lui Pouzilhac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24