Business Internaţional

Heineken indeparteaza investitorii prin rezultate slabe

04.04.2006, 00:00 15

Actionarii olandezi si-au luat in serios rolul si au inceput sa exercite presiuni asupra companiilor mai putin profitabile.

Heineken, compania olandeza producatoare de bere, va fi nevoita sa ia masuri in privinta componentei conducerii, dupa ce recent grupul majoritar al actionarilor din Olanda a inclus-o pe lista neagra a companiilor care dau rezultate slabe si sunt prost conduse, scrie Financial Times.

VEB, asociatia olandeza a actionarilor, a promis ca va face presiuni in privinta schimbarii componentei conducerii companiei, despre care se crede ca limiteaza abilitatea grupului Heineken de a face fata concurentei.

Miscarea a pornit de la investitorii de peste ocean ai institutiei, care continua sa cerceteze piata olandeza pentru a gasi companii care nu se incadreaza in standardele cerute, a declarat pentru Financial Times, Paul Vries, director VEB.

Investitorii au oferit deja noi strategii companiei olandeze de informatii cu privire la domeniul afacerilor, VNU. Vries a declarat ca fondurile straine au discutat impreuna cu VEB despre noile tinte ale grupului, VEB avand legaturi stranse cu o serie de fonduri straine. El a refuzat sa faca publice numele companiilor sau ale fondurilor.

Strategia conducerii grupului Heineken nu este o problema noua. Familia Heineken controleaza producatorul de bere prin intermediul unui pachet de actiuni ce depaseste cu putin jumatatea portofoliului companiei.

Pentru ca stagnarea profitului a devenit evidenta, iar consiliul de conducere a refuzat sa faca anumite achizitii intr-un moment de consolidare a industriei, decizia de restructurare a ierarhiei la varf a venit in mod normal. "Structura de conducere are un efect negativ asupra companiei. Acesta este momentul potrivit de a face ceva in aceasta privinta", a explicat Vries.

Heineken neaga faptul ca structura sa de conducere ar avea vreo vina asupra abilitatii companiei de a se extinde sau de a face noi achizitii. El a spus ca daca actionarii au avut vreodata o problema, el a fost intotdeauna dispus sa o discute cu ei. Sunt luate in vizor si Unilever, grupul de bunuri de consum, compania de tehnologie a informatiei Getronics si CSM, grupul producator de condimente alimentare, care au avut de asemenea performante sub asteptari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO