Business Internaţional

HSBC si-a reluat activitatea la Istanbul

25.11.2003, 00:00 21



HSBC Holdings, cea mai mare companie britanica, si-a reluat activitatea in Turcia la sfarsitul saptamanii trecute, iar alte firme britanice din regiune au ramas in alerta, la cateva zile dupa ce doua atentatele cu bomba din Istanbul au ucis 27 de persoane.



Peste 400 de persoane au fost ranite in exploziile care au avut loc in fata consulatului Marii Britanii si langa birourile HSBC, la numai cinci zile dupa ce doua sinagogi din Istanbul au fost devastate de masini capcana.



"Astazi suntem deplin operationali in Turcia," a declarat un purtator de cuvant al HSBC. Compania britanica si-a deschis primul birou din Turcia in 1990, iar acum detine aproximativ 160 de filiale si 3.500 de angajati. Reprezentantii HSBC nu au dat publicitatii cati membri ai companii au fost ucisi in urma atentatelor.



"Avem planuri de urgenta si de redresare a afacerii, iar oamenii nostri din Turcia s-au descurcat de minune," a declarat un purtator de cuvant. El a adaugat ca HSBC avea deja un sediu pentru situatii de urgenta, iar operatiile din sediul care a fost distrus si in care lucrau aproximativ 400 de angajati au fost mutatate acolo.



Intre timp, oficialii British Airways au afirmat ca cele doua zboruri zilnice din Londra spre Istanbul vor continua.



Masuri de securitate riguroase au aplicat si companiile hoteliere britanice prezente in zona. Grupurile Hilton, care poseda in Turcia opt hoteluri cumuland 2.000 de camere, si InterContinental Hotels, care detine cinci hoteluri, au intarit masurile de supraveghere pentru a asigura securitatea personalului si a clientilor.



HSBC isi inchisese filialele din zona joi dupa-amiaza, la cererea autoritatilor turce. Jack Straw, secretarul din Ministerul Afacerilor Externe al Marii Britanii, care a inspectat consulatul dupa atacurile teroriste de joi, a declarat ca atentatele au purtat "semnatura" retelei al Qaeda a lui Osama bin Laden.



Dupa atacurile din 11 septembrie care au avut loc in Statele Unite, al Qaeda a revendicat zeci de astfel de acte in mai multe tari ale lumii, dar nici unul dintre aceste nu s-a petrecut intr-una din tarile dezvolatate care formeaza G7.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO