Business Internaţional

Imaginaţia bogată a miliardarilor trimite milioane de euro în conturile decoratorilor de iahturi

Imaginaţia bogată a miliardarilor trimite milioane de euro în conturile decoratorilor de iahturi

Autor: Traian Terzianm

01.02.2011, 23:45 91

Nu multe persoane din Germania au un cerc de cunoştinţe caOliver Treutlein. Germanul îi ştie pe cofondatorul Microsoft, PaulAllen, precum şi pe Saif-al-Islam, fiul preşedintelui libanezMuammar Gaddafi, pe miliardarul American Larry Ellison şi peprinţul arabiei, Sultanul bin Abdul Aziz, scrie Der Spiegel.

În vârstă de 40 şi ceva de ani, cu siguranţă Treutlein, careconduce compania care îi poartă numele şi este unul dintre cei mairenumiţi vânzători de accesorii de lux pentru iahturi, nu a fostpredestinat să stea mereu înconjurat de oameni bogaţi. El a fostinstruit ca mecanic auto, deşi a a descoperit rapid o pasiunepentru materialele de lux.

Zona de intrare în compania sa a devenit un "Hall of Fame",decorată cu zeci de scrisori de la designerii de iahturi,proprietarii şi căpitanii, care îi laudă toate lucrările.

Treutlein produce, creează şi utilizează cele mai preţioasecovoare şi materiale textile pe care un miliardar le poate găsi.Mătase naturală? Nicio problemă, preţul este de 3.000 de euro pemetru pătrat.

Covoarele de bambus sunt disponibile la un preţ mai mic de 1.500euro metrul pătrat, iar alte covoraşe simple costă mai puţin de 600euro pe metru pătrat. Oamenii care îl angajează pe Treutlein nu seuită la bani.

"Un iaht este şi rămâne un simbol al statutului social",potrivit creatorului de bărci Joachim Kinder, care nu este singuruldin conaţionalii lui Treutlein care profită de pe urma acestuibusiness.

Ultima fiţă? Duşurile cu şampanie

Şi duşurile RainSky pe care le vinde Matthias Voit de laDornbracht sunt la mare căutare printre clienţi, aşa cum sunt şicovoarele lui Treutlein.

Pentru a simula o ploaie cât mai reală, ele trebuie instalate întavane de cel putin 2,4 metri înălţime. Pentru iahturile care au oînălţime a tavanelor mai mică, acestea vor trebui să fie înălţate."Costă doar cu câteva milioane mai mult", a spus Voit. În plusaceste sisteme necesită rezervoare de apă mari deoarece duşurileconsumă 40 de litri de apă pe minut. "Noi producem ceea ce alţii nupot", a spus el. Ultima provocare este din partea unui client ruscare doreşte ca tavanul iahtului său să stropească şi cu şampanie."Nu este o problemă, singura întrebare este dacă şampania trebuiesă fie rece sau caldă", a spus Voit.

Germanii au devenit numărul unu

Cele mai importante şantiere navale specializate pe iahturi delux, constructori şi designeri de iahturi sunt situaţi înGermania.

Nicăieri nu există la fel de mult know-how despre arta de a creaambarcaţiuni de lux ca aici. Şi totuşi Germaniei i-a luat douădecenii să devină centrul industriei de construcţii de iahturi delux, depăşind ţări ca Olanda şi Italia.

Nici criza financiară nu a adus schimbări majore în aceastăafacere. A fost doar ca un mic obstacol pentru industrie, dar numai mult de atât. Iar preţurile ambarcaţiunilor sunt pe măsură.Spre exemplu, un iaht marca Lurssen costă în jur de 50 de milioanede euro. Cererile din partea clienţilor sunt tot mai excentrice: unhelipad este obligatoriu, alţii vor camere frigorifice, astfelîncât să se poată juca cu bulgării de zăpadă în Bahamas, în timp ceo altă parte îşi comandă studiouri de înregistrare.

Construiesc castelele plutitoare alebogătaşilor

Şantierele navale precum Lurssen, Abeking & Rasmussen dinBremen şi Blohm & Voss din Hamburg sunt respoonsabile pentruconstruirea şi dezvoltarea de jucării de lux ale unora dintre ceimai bogaţi oameni din lume.

Şantierul naval Blohn & Voss s-a ocupat de realizarea celuimai lung iaht din lume, Eclipse, care aparţine magnatului rus RomanAbramovici. Contractul a fost încheiat acum şase ani pentru suma de340 mil. euro şi vasul trebuia să fie gată până la Cupa Mondială deFotbal din Africa de Sud de anul trecut, însă, când iahtul a pornitde la Hamburg în decembrie anul trecut, cu un an întârziere, preţulsău total era de 800 mil. euro.

Nava are 163,5 m, nouă punţi, o suprafaţă de 8.000 de metripătraţi, zeci de camere şi saloane şi un echipaj de 70 de persoane.Întreţinerea vasului, care are submarin, un spa generos, teatru şicinematografe costă 20.000 de dolari pentru o singură zi.

Recordul lui Abramovici a fost însă depăşit de iahtul Topaz,care aparţine unui şeic arab, va avea 180 de metri şi va ficonstruit de către Lurssen.

Perlele şeicilor, oligarhilor şimiliardarilor: cele mai scumpe iahturi din lume

Eclipse: 1,2 miliarde dolari

Eclipse are aproape 170 de metri lungime şi este cel mai mareiaht din lume. Se află în proprietatea magnatului rus RomanAbramovici. Miliardarul rus se bucură la bordul iahtului deconfortul oferit de cele două piscine şi de cele două saune.Ambarcaţiunea este dotată şi cu un minisubmarin şi douăhelipaduri.

Dubai: 350 milioane dolari

Iahtul se află în proprietatea şeicului Mohammed bin Rashid AlMaktoum, conducătorul emiratului Dubai şi premierul EmiratelorArabe Unite. Ambarcaţiunea are o lungime de 162 m, poate găzdui 115oameni şi este operat de un echipaj de aproape 100 de marinari.

Lady Moura: 210 milioane dolari

Lady Moura a fost construit în 1990 şi se află încă de atunci înproprietatea prinţului Nasser al-Rashid. Ambarcaţiunea arediminesiuni atât de impunătoare încât intră cu greu în porturiaglomerate, cum ar fi cel din Monte Carlo.

Rising Sun: 200 milioane dolari

Iahtul este deţinut în coproprietate de Larry Elisson, CEO laOracle şi de David Geffen, fondatorul casei de discuri AsylumRecords. Iahtul are o lungime de 140 de metri, invitaţii celor doimiliardari putându-se relaxa la spa şi la saună pentru ca ulteriorsă deguste unul dintre vinurile ţinute la temperatura recomandatăîn crama ambarcaţiunii.

Octopus: 200 milioane dolari

Octopus este una dintre ambarcaţiunile aflate în proprietatealui Paul Allen, cofondator şi CEO Microsoft. Iahtul are 130 demetri, este operat cu ajutorul a 40 de persoane şi poate găzdui în"garajul" său alte şapte ambarcaţiuni mici pe lângă submarinul cuzece locuri.

Pelorus: 130 milioane dolari

Pelorus este un alt iaht spectaculos care se află înproprietatea lui Roman Abramovici. Proprietarul clublui de fotbalChelsea Londra l-a achiziţionat de la un om de afaceri saudit dupăcare a comandat un helipad şi alte accesorii printre care un set dejet-ski-uri.

Ecstasea: 129 milioane dolari

Ecstasea a fost în trecut proprietatea lui Roman Abramovici,însă acesta a renunţat la el în vara anului 2009. Interiorulambarcaţiunii este construit în jurul unei tematici asiatice,predominând mobila de bambus. La bordul vasului se poate găsi obaie turcească, saună, helipad şi discotecă.

Alysia: 116 milioane dolari

Alysia are aproape 100 de metri, a fost construit în 2006, seaflă în proprietatea unui milionar grec, are cinci niveluri şi încaz de pericol cei prezenţi la bord pot "evada" cu ajutorul unor"scutere subacvatice".

Annaliesse: 103 milioane dolari

Annaliesse poate găzdui peste 50 de persoane, acesteabucurându-se de confortul spa-ului şi cinemaului de la bord. Copiiiau loc de joacă special, iar cei care preferă să se relaxezealături de o carte pot consulta colecţia din bibliotecaiaîhtului.

Tatoosh: 100 milioane euro

Tatoosh este cel de-al doilea iaht de lux aflat în proprietateanumărului doi de la Microsoft, Paul Allen. În interiorul vasului sepot găsi pe lângă cinema, spa şi bazin de înot şi o crescătorie dehomari cu care invitaţii magnatului IT se pot delecta. GabrielRazi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO