• Leu / EUR4.9036
  • Leu / GBP5.4789
  • Leu / USD4.5570
Business Internaţional

Impasul politic continuă în Italia, după consultările mediate de preşedintele Giorgio Napolitano

Impasul politic continuă în Italia, după consultările mediate de preşedintele Giorgio Napolitano

Foto: AFP

Autor: Mihai Draghici

29.03.2013, 22:01 333

Giorgio Napolitano s-a întâlnit vineri cu liderii coaliţiei de centru-stânga, coaliţiei de centru-dreapta şi mişcării populiste şi contestatare Cinci Stele.

Însă, în urma consultărilor nu s-a configurat nicio posibilă majoritate parlamentară pentru susţinerea guvernului.

Liderul Partidului Poporul Libertăţii, Silvio Berlusconi, a constatat că nu există altă soluţie decât alcătuirea unei coaliţii între forţele de centru-stânga şi cele de centru-dreapta. Berlusconi a reiterat, la consultările cu preşedintele Giorgio Napolitano, disponibilitatea de a forma o coaliţie cu forţele de centru-stânga avându-l pe Pier Luigi Bersani sau alt lider democrat ca premier. "Poziţia noastră a rămas cea stabilită după aflarea rezultatelor alegerilor. Am fost şi suntem în continuare dispuşi să formăm un guvern de coaliţie la care să participe Partidul Poporul Libertăţii, Partidul Democrat, Liga Nordului şi Alegerea Civică", a declarat Berlusconi la finalul consultărilor cu preşedintele ţării, excluzând posibilitatea susţinerii unui guvern tehnocrat.

Însă Luigi Zanda, liderul grupului democrat din Senat, a declarat că este "foarte dificil" să fie imaginată o coaliţie cu principalul adversar, Partidul Poporul Libertăţii.

Premierul desemnat Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat din Italia, a anunţat joi seară că nu are majoritate parlamentară şi a cerut intervenţia preşedintelui.

Niciuna dintre principalele forţe politice din Italia - coaliţia de centru-stânga condusă de Pier Luigi Bersani, coaliţia de dreapta condusă de Silvio Berlusconi şi Mişcarea Cinci Stele, a lui Beppe Grillo - nu au obţinut majoritate în Parlament în urma alegerilor legislative.

Mişcarea populistă şi contestatară Cinci Stele a anunţat, după consultările cu preşedintele Napolitano, că doreşte să formeze singură noul guvern, reiterând că nu va susţine altă echipă guvernamentală.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9036
Diferență: 0,0633
Ieri: 4.9005
Azi: 4.5570
Diferență: 1,6666
Ieri: 4.4823
Azi: 5.4789
Diferență: -0,2839
Ieri: 5.4945
Azi: 4.9186
Diferență: 0,2241
Ieri: 4.9076