Business Internaţional

Imperiul economic al China începe să se clatine: Puternica agenţie Fitch a scăzut perspectiva ratingului suveran al Chinei la negativă

Imperiul economic al China începe să se clatine:...

Autor: Mediafax

10.04.2024, 09:27 228

Agenţia Fitch a redus miercuri la negativă perspectiva ratingului suveran al Chinei, citând riscurile la adresa finanţelor publice, transmite Reuters.

Retrogradarea urmează unei măsuri similare luate de Moody's în decembrie şi vine în contextul în care Beijingul îşi intensifică eforturile de a stimula cu sprijin fiscal şi monetar o slabă redresare post-COVID în cea de-a doua mare economie a lumii.

„Revizuirea perspectivei Fitch reflectă situaţia mai dificilă a finanţelor publice din China în ceea ce priveşte dubla lovitură a încetinirii creşterii şi a creşterii datoriei”, a declarat Gary Ng, economist senior la Natixis Asia-Pacific.

Fitch se aşteaptă ca deficitul public general al Chinei - care acoperă infrastructura şi alte activităţi fiscale oficiale în afara bugetului principal - să crească la 7,1% din produsul intern brut (PIB) în 2024, de la 5,8% în 2023, cel mai ridicat nivel de la 8,6% în 2020, când restricţiile stricte ale Beijingului privind COVID au cântărit puternic asupra economiei.

Fitch a prognozat o încetinire a creşterii economice a Chinei la 4,5% în 2024, de la 5,2% anul trecut, în timp ce Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca PIB-ul Chinei să crească cu 4,6% în acest an.

Ministerul chinez de finanţe a declarat, în urma anunţului, că regretă decizia de rating a Fitch, promiţând să ia măsuri pentru a preveni şi a rezolva riscurile legate de datoriile autorităţilor locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO