Business Internaţional

In Grecia, cea mai veche meserie din lume ajuta la cresterea PIB cu 25%

02.10.2006, 18:44 62

Cifrele revizuite privind produsul intern brut al Greciei au aratat o crestere cu 25% fata de datele lansate oficial ca urmare a dezvoltarii unor sectoare de servicii si a unor aspecte ale economiei subterane precum prostitutia si spalarea banilor, anunta Financial Times.
Grecia, a carei civilizatie antica a prezentat lumii prostitutia ca meserie in secolul 6 i.Hr., a decis sa aduca un tribut contributiei acesteia la bugetul tarii. Noile surse de venit ale Greciei au ridicat semne de intrebare la Bruxelles, pentru oficialii UE acest lucru fiind o confirmare a faptului ca in curand tara va reusi sa aduca deficitul bugetar sub pragul de 3% impus de legislatia UE.
Dupa ce guvernul grec a fost acuzat ca a subestimat marimea deficitului bugetar, calculul noului PIB va fi monitorizat de Eurostat, o agentie de statistica ce apartine de UE.
"Statele membre ale UE isi revizuiesc bugetul in mod frecvent, insa noile date ale Greciei necesita o verificare atenta", a declarat un purtator de cuvant al lui Joaquin Almunia, comisarul european pe probleme de economie si afaceri monetare.
Almunia a fost surprins de anuntul guvernului de la Atena care nu a raportat aceste noi cifre oficialilor de la Bruxelles sau oricarui alt minister de finante din UE. In mod normal, asemenea revizuiri ale PIB arata cresteri intre 1-2%, desi atat Grecia, cat si Italia au facut asemenea previziuni si anterior. Ministrul de finante al Greciei a prognozat o crestere cu 25% a PIB inca din 2000, motivand aceasta crestere ca fiind "un calcul imbunatatit" al sectorului de servicii ce se dezvolta tot mai mult.
George Alogoskoufis, ministrul de finante, a declarat ca aceasta cifra neasteptat de mare pe care a facut-o publica biroul national de statistica trebuie sa fie verificata de Eurostat si nu ar fi fost folosita pentru pregatirea bugetului pe 2007, ce va fi prezentat in Parlament saptamana aceasta. "Vom prezenta un plan al bugetului ce se bazeaza pe vechile date, desi nu ne asteptam ca datele revizuite calculate de Eurostat sa aduca un alt rezultat", a adaugat Alogoskoufis.
Se estimeaza ca deficitul bugetar al Greciei sa scada anul viitor de la 2,6% la 2,4% din PIB. Folosind noile date, acesta ar fi chiar sub limita impusa de UE, de la 2,1% la 1,9% din PIB. Datoria publica a Greciei, printre cele mai mari din zona euro, s-ar micsora la 85% din PIB, de la 107,5% din PIB, valoarea actuala.
Alogoskoufis a mai spus ca un motiv pentru aceasta crestere brusca a veniturilor este faptul ca Grecia nu a mai revizuit conturile din 1993. Bruxellesul cere statelor membre sa verifice conturile la cinci ani. Imbogatirea are si dezavantaje, unul dintre acestea fiind ca acum Grecia trebuie sa contribuie cu o suma mai mare la bugetul UE si ar putea pierde chiar si 470 mil. euro pe an pentru fondurile care se ocupa cu finantarea tarilor sarace.
Randamentul economic al Greciei a fost de 180 mld. euro in 2005, iar pana la sfarsitul lui 2006 acesta se va majora la circa 194 mld. euro. Se prognozeaza ca economia subterana sa aduca un aport de 60 mld. euro.
"Grecia s-a confruntat cu schimbari majore din 1990. Au eradicat coruptia si au folosit fondurile europene adecvat", a declarat Charles Grant, directorul Centrului pentru Reforme Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO