Business Internaţional

In SUA productivitatea ignora recesiunea

09.08.2001, 00:00 11



Indicele productivitatii din economia SUA a crescut cu 2,5% in al doilea trimestru al acestui an, peste previziunile analistilor, cea mai mare crestere trimestriala a productivitatii din economia americana din trimestrul al doilea al anului trecut si pana in prezent.

Analistii de pe Wall Street prevazusera o crestere de 1,5%, iar anuntul ca productivitatea a avut un ritm de crestere mai mare a mai domolit temerile ca economia SUA se indreapta catre recesiune.

Productivitatea este unul dintre cei mai importanti indicatori macroeconomici si este calculata ca raport intre valoarea productiei si numarul de salariati. Unii economisti afirmasera ca pietele SUA s-ar putea prabusi ca urmare a unei slabe productivitati.

Pietele financiare din intreaga lume au fost destul de volatile in ultima vreme, in special datorita publicarii rezulatelor slabe obtinute de corporatiile din sectorul tehnologic. Aceste rezultate au dat nastere la numeroase discutii privind un eventual declin al economiei mondiale.

Desi cifrele privind productivitatea au fost bine primite pe Wall Street, totusi preturile actiunilor au ramas destul de mici, ca urmare a rezulatelor slabe inregistrate de companiile din sectorul tehnologic.

O alta veste buna pentru americani a fost ca si costurile pe unitatea de munca au crescut in lunile aprilie-iunie cu doar 2,1%, cu mult mai putin decat nivelul de 3% asteptat de analisti.

Totusi, fata de al doilea trimestru al anului trecut, indicele productivitatii a fost mai mare cu doar 1,6%, dupa ce in primele trei luni ale anului cresterea fata de anul trecut fusese de 2,5%.

Acest ritm de crestere anuala a productivitatii este cel mai mic inregistrat de economia SUA dupa sfarsitul anului 1995 si se datoreaza performantelor slabe din ultimele trimestre.

Studierea atat de atenta a acestor indicatori economici se datoreaza multiplelor discutii de dupa 1990 referitoare la faptul ca tehnologizarea economiei americane a determinat cresteri semnificative ale productivitatii.

Economistii din intreaga lume au sustinut ca folosirea tot mai accentuata a computerului in diverse domenii sau accesul la Internet sunt factori care au dus la cresterea productivitatii muncitorilor americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO