Business Internaţional

În timp ce BCE pierde milioane din cauza Steinhoff, francul mai slab aduce băncii centrale elveţiene profituri record

În timp ce BCE pierde milioane din cauza Steinhoff,...

Autor: Catalina Apostoiu

10.01.2018, 00:05 723

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a vândut în întregime portofoliul de obligaţiuni emise de Steinhoff International, conglomerat din retail adus în pragul falimentului de un scandal enorm de ordin contabil, înregistrând pierderi usturătoare în urma operaţiunii. În schimb, banca centrală a Elveţiei (SNB) se poate lăuda cu profituri record din deprecierea francului.

BCE a achiziţionat obligaţiuni ale subsidiarei europene a Steinhoff în luna iulie a anului trecut, când acestea aveau un rating investment grade, ca parte a programului de relaxare cantitativă, scrie Financial Times.

Deşi BCE nu-şi dezvăluie deţinerile de obligaţiuni ale diverselor companii, aceasta publică săptămânal o listă de identificatori unici pentru diferitele obligaţiuni pe care le deţine. Potrivit ultimelor date, BCE nu mai deţine obligaţiuni Steinhoff, iar un purtător de cuvânt al băncii a confirmat că acestea au fost vândute. O sursă familiară cu situaţia a declarat că BCE a deţinut obligaţiuni Steinhoff de 100 mi­li­oa­ne de euro, iar banca ar fi suferit pierderi de circa 50 mil. euro în urma vânzării. Cât priveşte banca centrală elveţiană (SNB), aceasta se aşteaptă să fi generat un profit record de 54 mi­­liarde de franci (55 mld. dolari) în 2017, în mare parte graţie devalorizării francului în raport cu euro, potrivit Bloomberg.

Câştigurile băncii au fost impulsionate de deţinerile de valută. Rezultatul depăşeşte chiar şi profitul record de 38 miliarde de franci consemnat de bancă în 2014 şi se datorează deprecierii cu 8,4% a francului elveţian în raport cu euro anul trecut, cel mai profund declin anual de la introducerea euro.

Drept rezultat, valoarea rezervelor valutare ale SNB, constituite pentru a interveni în sensul slăbirii francului, a crescut puternic. Rezervele totalizau aproximativ 744 miliarde de franci la sfârşitul lunii decembrie.

Un astfel de profit îi va face pe mulţi să ceară un dividend mai mare. SNB este listată pe bursa din Zurich, cea mai mare parte a acţiunilor acesteia fiind deţinută de instituţii publice. Există însă şi aproximativ 200 de investitori privaţi care primesc dividend. Dividendul se va ridica la 15 franci pe acţiuni, maximul legal, a anunţat SNB.

Suma transferată către guvernul federal şi cantoane se va ridica la cel puţin 2 miliarde de franci elveţieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO