Business Internaţional

Înaintea lui au fost Thomas Edison şi Henry Ford. Cine va fi "noul Steve Jobs"?

Înaintea lui au fost Thomas Edison şi Henry Ford. Cine va fi "noul Steve Jobs"?
10.10.2011, 13:35 728

Va mai fi vreunul?, întreabă cotidianul american de business The Wall Street Journal.

Este puţin absurd să încercăm să îl identificăm pe următorul Steve Jobs. Acum două decenii nici măcar Jobs nu s-ar fi calificat pentru acest post. Plecat de la Apple, el încerca să revigoreze producătorul de computere NeXT.

Dar aşa cum Jobs i-a urmat pe Henry Ford şi Thomas Edison, probabil într-o zi va apărea un nou inovator cu o viziune şi puterea de a genera schimbări majore în viaţa noastră de zi cu zi.

Steve Jobs a inspirat legiuni de antreprenori. Oricine care va putea îmbunătăţi eficienţa consumului de energie la nivel mondial sau va schimba sistemul medical ar putea avea un impact asupra lumii aşa cum a avut Jobs.

"Trebuie să încerci să faci lucruri iraţionale", spune Vinod Khosla, cofondator al Sun Microsystems, care este de mult timp venture capitalist şi a văzut mii de antreprenori care au încercat să revoluţioneze lumea. Care sunt elementele cheie? "Încredere de neclintit şi aroganţă".

Şi timingul contează. Un alt venture capitalist, Arthur Patterson de la Accel Partners, spune că cei 12 ani în care Jobs a stat departe de Apple au coincis cu o perioadă în care industria tehnologiei a stagnat. Când s-a întors la Apple, în 1997, Internetul începuse deja să transforme industria.

Patterson este unul dintre cei care vede multe asemănări între Jobs şi fondatorul Facebook Mark Zuckerberg (Accel este investitor în cadrul Facebook).

La fel ca Jobs, Zuckerberg a renunţat la facultate, a creat un produs de care oamenii nu ştiau că au nevoie şi l-a făcut indispensabil. Este un perfecţionist şi uneori dur.

Joel Peterson, preşedintele JetBlue Airways şi profesor la Universitatea Stanford îi numeşte pe aceşti oameni "narcisişti productivi".

Un alt lucru care face greu de prezis cine îi va lua locul lui Jobs în postura de inovator-şef al lumii: abilitatea de a se redresa şi de a învăţa din propriile greşeli. Aşa cum spunea chiar el, omul Steve Jobs care s-a întors la Apple în 1997 era mult schimbat comparativ cu cel care a plecat în 1985.

"Pentru a prezice dacă Zuckerberg va fi următorul Steve Jobs trebuie să îi prezici maturitatea", spune Jeffrey Pfeffer, profesor la Stanford.

Acum, cel mai aproape de profilul lui Steve Jobs poate fi Jeff Bezos, şeful Amazon, unul dintre rivalii Apple. Compania pe care Bezos a fondat-o în 1994 pentru a vinde cărţi pe internet a transformat atât industria publishingului, cât şi pe cea a retailului. La numai patru ani de la lansarea e-readerului Kindle, în 2007, vânzările de cărţi electronice de pe site-ul Amazon le depăşesc pe cele de cărţi tipărite. La fel ca Jobs, Bezos a împins continuu Amazon în direcţii noi. Reţeaua sa este atât de vastă şi de eficientă încât închiriază spaţiu pe serverele sale altor companii. Acum două săptămâni compania a lansat tableta Kindle Fire, pe care mulţi o văd cel mai puternic rival al iPad-ului produs de Apple.

Şi Bezos este dedicat detaliilor. El a declarat că a insistat ca tabletele Amazon să se adreseze posesorilor pe nume de la prima pornire. "Are un simţ puternic a ceea ce îşi doresc clienţii, fie ei persoane sau companii", spune David Risher, fost executiv în cadrul Amazon.

La fel ca şi Jobs, care a făcut celebre helăncile negre, Bezos are propriul stil vestimentar: blugi albaştri, cămaşă albastru deschis şi sacou închis la culoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO