Business Internaţional

Încă un an cu creştere economică record pentru China

Autor: Gabriel Razi

20.01.2011, 23:57 16

Economia chineză a crescut anul trecut cu 10,3%, după un avansde 9,8% în ultimele trei luni, conform datelor biroului destatistică de la Beijing, scrie The Guardian.

Anunţul cu privire la creşterea economică a Chinei vine pefondul vizitei pe care preşedintele Hu Jintao o desfăşoară înStatele Unite şi care se încheie azi. Companiile americane auprofitat de prezenţa liderului chinez la Washington pentru a-i cereun acces mai larg pe piaţa chineză, una dintre cele mai mari dinlume. De altfel, temele economice au avut un loc privilegiat îndiscuţiile dintre cei doi lideri.

Creşterea economică peste aşteptări, în urma căreia China adevenit oficial cea de-a doua mare economie a lumii, şi inflaţiaridicată riscă să ducă la supraîncălzirea economiei, atrag atenţiaeconomiştii.

Inflaţia anuală a ajuns la 4,6% în decembrie, creştereapreţurilor fiind cauzată de majorarea preţurilor pentru alimente.În ciuda unei creşteri economice rapide, indicele de referinţă alpieţei de capital chineze Shanghai Composite a încheiat anul trecutîn scădere cu 2,9%. "Economia Chinei a menţinut o creştere stabilăşi rapidă, evitând atât supraîncălzirea, cât şi o încetinire decare se temea toată lumea. Totuşi tendinţa de creştere a preţurilordin acest an nu poate fi tratată cu lejeritate. Limitareacantităţii de bani din piaţă va fi crucială", a spus Ma Jiangtang,directorul Biroului de Statistică al Chinei.

Anul trecut, autorităţile de la Beijing au încercat să ţină subcontrol inflaţia, cerând în mai multe rânduri băncilor să îşimajoreze rezervele de capital şi prin două ajustări ale rateidobânzii de referinţă.

"Beijingul mai are multe de făcut. Riscurile necesită o politicămai agresivă", a spus Brian Jackson, economist la Royal Bank ofCanada.

Analiştii obiectează că expansiunea creditelor împinge în susinflaţia, aceasta afectând şi produsele non-alimentare încondiţiile în care măsurile de temperare a creditării au fosttimide. Mulţi dintre analişti se tem că galopul de 10% înregistratanul trecut de economia chineză reflectă un balon speculativ pepiaţa imobiliară, umflat în mare parte cu ajutorul creditelor.

"Există riscuri în întregul sistem financiar al Chinei datorităbalonului imobiliar", crede Yi Xianrong, economist la Academiapentru Ştiinţe Sociale din China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO