Business Internaţional

Inca un pas catre prapastie: nimeni nu vrea sa cumpere banca de investitii Lehman Brothers

Inca un pas catre prapastie: nimeni nu vrea sa cumpere banca de investitii Lehman Brothers
10.09.2009, 17:01 16

Pe 11 septembrie 2008, problemele cu care banca Lehman Brothersse confrunta s-au transformat rapid intr-o adevarata lupta pentrusupravietuire, ce depindea din ce in ce mai mult de capacitateainstitutiei de a obtine finantare privata, scria The New York Timesin urma cu un an.

Titlurile Lehman, care inregistrasera deja un declin de 88% in2008, s-au mai depreciat cu inca 45% in sedinta de tranzactionarede pe 9 septembrie, dupa ce a fost anuntata intrerupereanegocierilor cu Korea Development Bank, menite sa asigure o infuziede capital bancii americane. Institutia coreeana era doar unadintre companiile cu care Lehman purtase discutii in saptamaniledinaintea falimentului.

"Timpul este esential pentru Lehman", declara acum un an SeanEgan, presedintele Egan-Jones Ratings. "Totul tine de context, carepana acum a fost defavorabil bancii", avertiza el. Nicireprezentantii HSBC, cea mai mare banca europeana dupa valoarea depiata, nu licitau pentru preluarea Lehman.

Ei anuntasera ca este foarte putin probabil ca institutiabritanica sa achizitioneze o banca de investitii, in conditiile incare pana la acel moment HSBC reusise sa evite in buna masuraefectele negative ale declansarii crizei ipotecare americane, carelovisera puternic companii precum Merrill Lynch, UBS sauCitigroup.

Desi Lehman avea putine optiuni privind revenirea la echilibru,beneficia de anumite avantaje pe care banca Bear Stearns nu le aveala momentul colapsului sau, printre care si programul de sprijinirecreat de guvernul american pentru bancile de pe Wall Street. Cutoate acestea, oficialii americani au refuzat sa intinda o mana deajutor gigantului financiar, al carui faliment a reusit sa traga injos o intreaga industrie bancara nationala si internationala.

Se vehicula chiar ideea separarii operatiunilor bancii, ostrategie ce a avut succes in randul bancilor ce au aplicat-o inanii '80 si '90. Totusi, pentru a supravietui sub forma de entitatidistincte, Lehman avea nevoie de sprijin din partea unor bancimari, lucru ce nu avea sa se intample insa.

"In conditiile actuale de piata, trebuie sa fii fie extrem demare, fie sa ai o pozitie dominanta in sectorul tau", declara anultrecut directorul Westwood Capital, Len Blum.

Unul dintre cei mai mari administratori americani de instrumentefinanciare bazate pe ipoteci, Lehman a intrat in dificultate odatacu prabusirea a doua dintre fondurile de investitii detinute deBear Stearns, in iulie 2007, miscare ce a dus la o inghetare atranzactiilor cu instrumente financiare riscante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO